Két hónap haladékot kaptak a kiskasszások

Június 30-a helyett szeptember 1-ig kell online bekötniük a kisboltok pénztárgépeit a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz – közölte a kabinet döntését a kormányszóvivő. A változtatást Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter kezdeményezte, miután konzultált a szakmai szervezetekkel.

Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter múlt pénteken egyeztetett a legfontosabb kereskedelmi érdekképviseleti szervezetek vezetőivel, majd közölte, javasolja a kormánynak, fontolja meg a kiskasszák online bekötésére előírt június 30-i határidő két hónapos kitolását. A kormányszóvivő azt mondta, e két hónapnak elegendőnek kell lennie a biztonságos átállásra. Giró-Szász András hangsúlyozta, az időpont kitolása nem változtat a beszerzési támogatások benyújtására kitűzött határidőn, azt továbbra is december 15-ig lehet igényelni.

Kérdésre válaszolva szólt arról is, hogy az online összekötésnek híre is jelentősen javította az áfafizetési morált, ami pluszbevételt jelent, ráadásul a látható kiskereskedelmi forgalom is nőtt. A szaktárca szerint ez a két tényező kompenzálja a két hónapos határidőcsúszást.