Ezt kapja a legtöbb gyerek idén húsvétra

Édességre, játékra és könyvre számíthatnak a kicsik a közelgő ünnepen – derült ki a Regio Játék friss felméréséből, amit a Trade magazin portál is közölt. Az eredmények alapján a szülők ilyenkor az öt-tízezer forint közötti kreatív, fejlesztő játékokat, társasokat és a szabadtéri játékokat részesítik előnyben. A tavaszi szünetben a családok egynegyede utazik el, főként 1-2 vagy 3-4 napra, a legnépszerűbb úti célok a Balaton-parti települések, illetve Budapest és Eger.

Évi 400 kilogramm hulladékot termel egy átlagos magyar

Az Európai Unióban az egy főre jutó települési hulladék mennyisége 513 kilogramm volt 2022-ben, 19 kilogrammal, azaz 4 százalékkal kevesebb, mint 2021-ben (532 kg). Magyarországon a most megjelent összesítés szerint a vizsgált évben 406 kilogramm hulladék termelődött személyenként – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat. A témával az MTI híre nyomán a Piac&Profit portál is foglalkozott.

Nem szárnyalt, de sokat zöldült tavaly az ingatlanpiac

A kereskedelmi, fejlesztési volumen viszonylag alacsony maradt 2023-ban a magyar ingatlanpiacon, 2%-os növekedést produkált az előző év azonos időszakához képest, amely azonban az infláció figyelembevételével még mindig visszaesésnek mondható, de a teljes szektor jelentősen „zöldebb” lett az elmúlt évben. A mára vitán felül álló trendet a zöld finanszírozás előretörése is élénkíti. További kulcsszavak az ESG-megfelelés és a hibrid iroda.

A Westendben szinte minden vásárlásnál találkozunk az AI-jal

Sokkal közelebb van hozzánk a mesterséges intelligencia, mint azt gondolnánk: elég csupán egy mozira vagy vásárlásra beugrani a Westendbe, hogy robotok, virtuális asszisztens és mesterséges intelligencia alapú biztonsági rendszer vegyen körül minket. A látogatói élmény mellett azonban már a vezetői döntéshozásban is komoly szerepet kap a technológia a bevásárlóközpontot üzemeltető Gránit Pólus csoportnál – derült ki a Trade magazin portál cikkéből.

Már minden hetvenedik dolgozóra jut egy ipari robot a hazai gyártóiparban

Már minden hetvenedik dolgozóra jut egy ipari robot a hazai gyártóiparban

Évente körülbelül 1000 ipari robotot helyeznek üzembe Magyarországon, így a gyártóiparban 10 ezer dolgozóra már jóval több mint 100 robot jut idehaza. Ez ugyan kissé elmarad a nemzetközi átlagtól, de a régió több országának számait így is felülmúlja. A terület egyik hazai szakértője szerint a következő években hazánkban is a globális trendeknek megfelelő, évi 8-10%-os bővülés várható e téren, és egyre nagyobb arányt képviselnek majd az úgynevezett kollaboratív, emberekkel együttműködő robotok, ami nemcsak a hatékonyságnövelés útját kereső vállalatok, hanem a munkavállalók számára is jó hír.

Megoldódik egy eddig elásott hulladéktípus újrahasznosítása

Megoldódik egy eddig elásott hulladéktípus újrahasznosítása

Magyarországon egyedülálló gépsort állít működésbe a Hamburger Recycling Hungary Kft. A technológia lehetőséget nyit a logisztikában tömegesen használt ipari pántolószalagok újrahasznosítására, amire hazánkban eddig nem volt mód. Az idén 30 esztendős vállalat új ügyvezetője az indulást követő első évben nagyjából 3000 tonna feldolgozását tűzte ki célul ebből a PET- vagy PP-alapú hulladéktípusból.

A magyarok mintegy fele csökkenteni akarja a húsfogyasztását

Az egy évvel korábbi eredményekhez képest több magyar figyel oda az egészségtudatos táplálkozásra, 60 százalékuk pedig beiktat egy-egy húsmentes napot a hetébe, amelyet a spórolás mellett egyre inkább az egészségmegőrzés is motivál. Azok között, akik saját bevallásuk szerint nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges étkezésre, egy év alatt 5%-kal erősödött a vörös húsokkal szembeni kritikusabb hozzáállás, és szinte nincs olyan magyar, aki ne hallott volna a növényi alapú termékekről – derült ki a Nestlé Hungária a Veganuary kapcsán folytatott második nagy, országos kutatásából, amellyel a Trade magazin portál is foglalkozott.