A részmunkaidősöket rúgták ki a vasárnapi boltzár miatt

A munkáltatók elsősorban a részmunkaidős dolgozóktól váltak meg, amikor bevezették a vasárnapi zárva tartást a kereskedelemben. Februárhoz képest a 2300-zal csökkent az ilyen formában dolgozók száma. Elsősorban a kiskereskedelemben dolgozókat érintette érzékenyen a jogszabály változása. Akinek mégis megmaradt az állása, annak is jóval többet kell túlóráznia.


Májusban csaknem háromezerrel dolgoztak kevesebben a kereskedelemben, mint februárban, vagyis az utolsó hónapban, amikor még minden vasárnap korlátozás nélkül nyitva lehettek az üzletek – írta a Népszabadság a KSH adataira hivatkozva. Úgy tűnik a kiskereskedelem szenvedte meg elsősorban a változást, ugyanis az elbocsájtottak nagy részét, 2600 embert innen küldtek el.
A kereskedelmi vállalkozások elsősorban részmunkaidős munkavállalóiktól váltak meg, februárhoz képest a számuk 2300-zal csökkent. A teljes munkaidősök száma ugyan májusban némileg emelkedett az áprilisi adathoz viszonyítva, ám a februári adathoz képest mintegy 700 fős csökkenést mutatnak az adatok.
Akinek megmaradt az állása, annak jóval többet kell dolgoznia, mint korábban. Májusban az alkalmazottak összesen 388 ezer túlórát teljesítettek, 70 ezerrel többet, mint egy évvel korábban.