A vártnál bonyolultabb a szolgáltatói kasszák NAV-bekötése

A vártnál bonyolultabb a szolgáltatói kasszák NAV-bekötése
Még az idén bevezethetik az online kasszákat a fodrászoknál, kozmetikusoknál és a taxisoknál – árulta el az adózásért felelős államtitkár a Világgazdaságnak. Pankucsi Zoltán szerint már idén legalább 20 milliárdos többletbevétele keletkezhet ebből a büdzsének. A taxisok kompenzációt kérnének, a fodrászok szövetsége szerint a többletköltség sokakat a szürkegazdaság felé terel.

Terveink szerint a szépségiparban és a taxisoknál is szeretnénk megoldani a kasszák bevezetését, és minél hamarabb elő kívánunk állni az erről szóló javaslattal. Konzervatív becslések szerint már ebben az évben 20 milliárd forintos többletbevétele keletkezhet a költségvetésnek ettől a lépéstől – mondta el Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára a Világgazdaságnak adott interjújában.
A szaktárca elégedett az online kasszák eddigi teljesítményével, Pankucsi Zoltán szerint a tavalyi 226 milliárd forintos áfa-bevételi többlet, és a társasági adó 10 százalékos terven felüli növekedése is ennek köszönhető. A kérdés ma már csak az, mikorra sikerül kifejleszteni azokat a speciális szoftvereket, amelyekre a taxisoknak és a fodrászoknak, kozmetikusoknak szükségük volna. A taxisoknál olyan gépeket kell létrehozni, amelyek a taxaméterről is képesek fogadni az adatokat. Ennél bonyolultabb a feladat a szépségiparban. Itt esetleg olyan online pénztárgépekre lesz szükség, amelyek több vállalkozót is ki tudnak szolgálni. A korábbi tervek szerint a kormányzatnak jogszabály-módosítással kellene megteremteni annak lehetőségét, hogy egy pénztárgépet több vállalkozó is használhasson. A fodrászatokban, kozmetikákban ugyanis jellemző a székbérlés, vagyis egy helyen több vállalkozó van, tehát logikus volna, hogy ne kelljen mindegyiküknek megvásárolni a legalább százezer forintba kerülő új gépet. A jogszabály-módosítás mellett persze szükség van arra is, hogy az annak megfelelő gépeket is kifejlesszék, vagyis legyen olyan elfogadott, jóváhagyott rendszer, amelyben több vállalkozó számlázását elkülönülten lehet kezelni.
Berendi László, az Országos Fodrász Ipartestület elnöke február elején úgy vélte, az intézkedés révén a kis vendégkörrel rendelkező, vidéki vállalkozók nehéz helyzetbe kerülhetnek, hiszen a bevételeik nem fedezik majd az újabb jelentős kiadást. Szerinte a költségek több szakmabelit inkább a szürke- és a feketegazdaság felé terelnek majd.
Az Országos Taxis Szövetség elnöke, Metál Zoltán a Világgazdaságnak azt mondta, a minisztérium eddig őket nem kereste meg, holott az érdekképviseletek és a kamara is sürgette már az egyeztetést az ügyben. Sokkal bonyolultabb a számlázás a taxik esetében, hiszen nem olyan gépre van csupán szükség, amely összead egyes tételeket, hanem különböző paraméterek (megtett út, eltelt idő) alapján kell számlázni. Szeretnénk elkerülni, hogy a bevezetés problémákat okozzon – mondta Metál Zoltán, aki szerint arról is egyeztetni kellene, milyen támogatást nyújt az állam az új egységek megvásárlásához és/vagy üzemeltetéséhez. Hangsúlyozta, hogy az adóhatóság már most is lekérheti az utazások adatait a taxaméterekből, így a személyszállítóknál aligha okozna további jelentős fehéredést, ha mindezt online tehetnék meg.