Az automaták onlineosítását is támogatja a kormány

Az automaták onlineosítását is támogatja a kormány
A kormány 1,5 milliárd forinttal támogatja az étel-, illetve italautomata-piacon tevékenykedő vállalkozókat, az összeg várhatóan az automata felügyeleti egység beszerzési költségeit teljes mértékben fedezni fogja - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel.

 

Az érintettek a megfelelő adóhatósági felügyeletet biztosító eszközt egyablakos rendszerben, az adatkapcsolatot biztosító előfizetéssel és szervizeléssel együtt vehetik igénybe. A cél az illegális szereplők, és az áfacsalók kiszűrése, amit a gyakorlatban az automata lelkének is nevezett, úgynevezett automata felügyeleti egység biztosít. Ezzel az eszközzel kizárható a bevétel eltitkolása, mivel az automaták értékesítési adatai online jutnak el a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) - közölték.

Már a 2015-ös regisztráció is jelentősen fehérítette a szektort. A Magyarországon működő étel- és italautomaták csaknem 20 százalékát – nagyjából 5 ezret – még tavaly leszereltek az üzemeltetők. A NAV ellenőrzési szakterülete szerint a gépek jelentős része a közterhek megfizetése nélkül üzemelt, a készülékek pedig épp azért tűntek el, mert minden automatát be kellett jelenteni az adóhivatalhoz.

A regisztráció után a második lépés az automaták ellátása felügyeleti egységgel, amely egy hatóságilag vizsgált és engedélyezett műszaki berendezés. Ezt – a trükközések kizárása érdekében – a már meglévő automaták vezérlőpaneljéhez elválaszthatatlanul kapcsolódva kell beépíteni. Ezzel a lépéssel a kormány megvédi a szektor tisztességes vállalkozóit a bevételt eltitkoló adócsalóktól – állítja a közlemény.