Biztonságosak a balatoni fagyizók

Biztonságosak a balatoni fagyizók
A balatoni fagylaltozóknál élelmiszerbiztonsági szempontból kifejezetten jó a helyzet, de kisebb hiányosságok miatt 9 létesítményt mégis megbírságoltak az élelmiszerbiztonsági ellenőrök a nagy balatoni fagylalt- és fagylaltozóteszt során − közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság az MTI-vel. A hiányosságokat a vállalkozók általában gyorsan kijavították.

Két hónapon át, június elejétől július végéig tartott ellenőrzést az élelmiszerbiztonsági hatóság, húsz népszerű Balaton-parti fagylaltozót és termékeit vizsgálták meg. A szakemberek élelmiszerbiztonsági szempontból kifejezetten jónak ítélték a helyzetet. Bírságot csak kisebb hiányosságok miatt szabtak ki, 9 létesítményt – köztük egy fagylaltalapanyag-forgalmazót – büntettek meg összesen 800 000 forintra.
A közleményben ismertetik, hogy az ellenőrzések során a Nébih munkatársai érzékszervi bírálatot, élelmiszerbiztonsági ellenőrzést, kedveltségi és mikrobiológiai vizsgálatot végeztek.
Hét esetben tárt fel a vizsgálat élelmiszerszennyezési kockázatot, ami többnyire a rendetlenségből vagy a nem megfelelő technológiai fegyelemből eredt. Takarítással és mosogatással összefüggő hiányosság viszont minden harmadik helyen akadt.
A vizsgált fagylaltozóknál a hűtéssel sehol nem volt probléma, valamennyi biztonságos fagylaltfőző-, hűtő-, illetve fagyasztó berendezésekkel és pultokkal üzemelt. A mintegy ezer mikrobiológiai vizsgálat kiemelkedően jó eredményt hozott: a szakemberek egy esetben sem találtak kifogásolnivalót.
Az ellenőrök tapasztalatai szerint a feltárt hiányosságokat jellemzően még aznap vagy záros határidőn belül kijavították az üzletekben. A fogyasztók tájékoztatása ugyanakkor hagyott kívánnivalót maga után. Az allergénekre és a festéktartalomra vonatkozó tájékoztatás hiánya jellemző probléma volt, csakúgy, mint az anyaghányad-nyilvántartás nem megfelelő vezetése.