Bűzlött a NAV-nak a parfümbiznisz

Bűzlött a NAV-nak a parfümbiznisz
Több mint két és fél milliárd forintnyi áfát titkolt el egy illegális parfüm-nagykereskedő bűnszervezet, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói számoltak fel. Az iratokat vádemelési javaslattal küldték meg az ügyészségnek. Az akcióban a szlovák pénzügyőrök is részt vettek.

Egy budapesti férfi szlovák gazdasági társaságok nevében rendelt parfümöt az Amerikai Egyesült Államokból. A nagy mennyiségű árukészletet papíron egy fiktív személyen keresztül értékesítették, valójában azonban a férfi által bérelt budapesti raktárba került – tájékoztatott a NAV.
A parfüm-nagykereskedés készletét kiegészítették Európából beszerzett áruval is, majd egy jól bejáratott vevőkörben értékesítették. A NAV pénzügyi nyomozói és szlovák kollégáik több helyszínen tartottak házkutatást és lefoglalták a bűncselekmény bizonyítékait, valamint a bűnszervezet raktárának teljes készletét, százezer doboz különböző márkájú parfümöt, mintegy egymilliárd forint értékben. A keletkezett kár megtérülése érdekében nagy értékű ingatlant, jelentős mennyiségű készpénzt, drága karórát és elektronikai berendezéseket is zároltak.
A gyanúsított férfi a parfümökből származó bevételéről egyáltalán nem nyújtott be adóbevallást, forgalma azonban a raktárban lévő számítógépből és a nyomozás adataiból pontosan nyomon követhető. Az előzetes letartóztatásban lévő férfit és a szállításban, értékesítésben, számlázásban közreműködő hat társát költségvetési csalás gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként.