Egyéni vállalkozókra figyel idén fokozottan a NAV

Egyéni vállalkozókra figyel idén fokozottan a NAV
Az adóhatóság revizorai idén is kiemelt figyelmet fordítanak az egyéni vállalkozók ellenőrzésére és fókuszban marad az internetes kereskedelem is, a pénztárgépek használatát pedig a segítő ellenőrzés helyett a kockázatelemzésen alapuló vizsgálat váltja fel − ismertette Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettese.

Az adóhatóság négyezer revizora közel négymillió vizsgálatot végzett 2014-ben. Tavaly 225 ezer vizsgálat nyomán több mint 582 milliárd forintnyi megállapítás született. A feltárt nettó adókülönbözeten belül az áfa részaránya tovább nőtt, 86,5-ről 89,6 százalékra, míg az szja 3,9 (2013-ban 5,1), a társasági adó 1,7 (2013-ben 3,8), a járulékok 2,5 (2013-ban 2,3), az egyéb adónemek 2,5 (2013-ban 2,3) százalékot képviseltek.
Az elnökhelyettes a rendelkezésükre álló eszközök közül kiemelte többek között az árumozgások ellenőrzését lehetővé tevő EKÁER bevezetését, az áfa gyakorított bevallását, továbbá, hogy a belföldi összesítő nyilatkozatokon 2 millió helyett már az 1 millió forint áfatartalmú számlákat is be kell jelenteni.
Varga Árpád szerint az áfa ellenőrzéséhez rengeteg információja van a NAV-nak. Az adóhatóság becslési adatbázist épít, amely segít abban, hogy az áfa- és jövedelemadó bevallások összhangjának hiányát feltárják. A NAV-nál nagy reményeket fűznek az EKÁER-hez, az elmúlt másfél hónapban azt tapasztalták, hogy a környező államokból jelentősen csökkent az áfacsalásra szakosodott cégek forgalma.
A NAV külön figyelmet szentel egyes foglalkozásoknak (például vendéglátó, fodrász, kozmetikus, víz- és gázszerelő) valamint azoknak a tevékenységeknek, amelyeknél a költségelszámolás lehetősége minimális (ilyen például az ügynöki tevékenység, a könyvelés vagy az újságírás).
Hasonlóan kiemelt figyelem irányul idén az őstermelőkre is, azon belül kiemelt figyelmet kap a sertéstenyésztés, a húsfeldolgozás valamint a fakitermelés. A szolgáltató szektorban ellenőrizendő tevékenységi körök a tavalyihoz hasonlóak, például a járműjavítás és -karbantartás valamint az élőállat-nagykereskedelem.
A vámszakmai területen a jövedéki ellenőrzések fontos célja továbbra is a dohánygyártmányok illegális forgalmazásának megakadályozása és idén is ellenőrzik a cukortermékek forgalmazását.