Egyre több cég választja az online árverést

Egyre több cég választja az online árverést
Határozottan nőtt egy év alatt az ipari online árverések piaca. A tavalyi évben a teljes értékesített volumen 100 millió forinttal növekedett 2013-hoz képest, a regisztrált vásárlók száma egy év alatt megduplázódott – közölte a szegmens egyedüli magyarországi képviselője, az Intergavel Aukciószervező Kft. Új tendencia, hogy a kis- és középvállalkozások is egyre inkább jelentkeznek eladóként is, nemcsak vásárlóként.

Egyre népszerűbbek hazánkban az online ipari árverések. Az Intergavel Aukciószervező beszámolójából kiderül, hogy a lebonyolított aukciók száma 20-ról 30-ra emelkedett. Az állandó megbízók száma 2013-ban 5 volt, ehhez társult néhány egyedi megbízás. A tavalyi évben már 20 olyan cég volt, amely nagy tételt értékesített online ipari aukción – ismertette Kocsis Csaba, az aukciószervező ügyvezetője.
A regisztrált vásárlók száma 1500-ról 3000 fölé nőtt egy év alatt. A teljes értékesített volumen a 2013-as 200 millióról tavaly 300 millió fölé emelkedett. A legmagasabb áron elkelt tétel egy fémmegmunkálásban használt termikus robbantásos sorjázó berendezés volt, amely 18 ezer eurós (5,3 millió forintos) áron talált gazdára – mondta az ügyvezető.
Az online árverés legnagyobb előnye, hogy tiszta, átlátható helyzetet teremt. Nem fordulhat elő, hogy a résztvevők összebeszélnek. Az árverések oka lehet, hogy egy-egy nagyáruházban időszakonként lecserélik az eszközöket, akkor is, ha azok műszakilag még nem avultak el. Ugyanígy előfordul, hogy a cégek áthelyezik a telephelyüket és a korábbi eszközöket nem viszik magukkal. Előfordul, hogy gyárbezárás, vagy egy cég kivonulása miatt szükséges az ingóságok értékesítése.
Kocsis Csaba ismertette, egyre inkább megfigyelhető egy új tendencia; egyre többen vannak, akik vásárlóként kerülnek kapcsolatba az online ipari aukciókkal, majd később eladóként is jelentkeznek. Az áruk áramlása így nem egyirányú a multiktól a KKV-szektor felé, ma már ennél összetettebben működik. A legkeresettebb termékkategóriák a targoncák, szerszámgépek, logisztikai eszközök.