Egzotikus éttermeket ellenőrzött a NAV

Egzotikus éttermeket ellenőrzött a NAV
Az Alföldön ellenőriztek egzotikus éttermeket az állami hatóságok: a külföldiek által üzemeltetett helyek több mint kétharmadánál szabálytalanságra derült fény. Gondok voltak például az online pénztárgépekkel, máskor súlyos higiéniai hiányosságokat tapasztaltak az ellenőrök. Idegenrendészeti eljárás is indult külföldiek szabálytalan foglalkoztatása miatt.

Éttermekben razziáztak a hatóságok az Alföldön. A fellépés részleteiről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) regionális sajtóreferense tájékoztatta a távirati irodát. Jegyinák Attila közölte: az adóellenőrök a társhatóságok szakembereivel együttműködve több tényezőt is megvizsgáltak. Áttekintették például a külföldi állampolgárok tartózkodásának jogszerűségét, a foglalkoztatási és higiéniai előírások megtartását, valamint azt, hogy az érintettek tudják-e igazolni az ételkészítéshez felhasznált nyersanyagok eredetét.
A megvizsgált éttermek közel 70 százalékában nem tartották be a foglalkoztatással vagy az online pénztárgépekkel kapcsolatos jogszabályokat – állapították meg a NAV emberei. Az élelmiszerlánc-biztonságért felelős ellenőrök több étteremben találtak jelöletlen vagy lejárt szavatosságú nyersanyagot, emellett súlyos higiéniai hiányosságok miatt is eljárást indítottak. Egy étterem ügyében azonnali bezárásáról született döntés. Több esetben a külföldi munkavállalók szabálytalan alkalmazása miatt hatósági vagy idegenrendészeti eljárást indítottak.