Élelmiszerre költjük a kiskereskedelmi forgalom felét

Élelmiszerre költjük a kiskereskedelmi forgalom felét
A kiskereskedelmi forgalom 6,4 százalékkal nőtt 2015 februárjában az előző év azonos időszakához képest. Megint az üzemanyag-kiskereskedelem húzta a forgalmat, de a non-food szektor is jól teljesített. Februárban az országos forgalom fele az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 34 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka pedig az üzemanyagtöltő állomások hálózatában zajlott.

Jó hír, hogy 2015. februárban a kiskereskedelmi forgalom 6,4 százalékkal nőtt az előző évhez képest, igaz, elmaradt a januári 8,7 százaléktól – közölte a KSH. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom 3,3 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 79 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési mértéke 3,8, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké pedig 1,6 százalékkal nőtt.
A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma 8,6 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes (33 %), a használtcikk (14 %), a textil, ruházati és lábbeli (11 %), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk (9,3 %), valamint a gyógyszer-, gyógyászati termék- és illatszer (7,9 %) kategóriákban. Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 11 százalékkal nőtt. Csökkent azonban a forgalom a bútor-, és műszakicikk-üzletekben (1,2 %).
2015. februárban az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kereskedelem forgalma folyó áron 609 milliárd forint volt. A korábbi időszakhoz hasonlóan folytatódott a bővülés (13 százalék) az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelemben.