Erre figyeljen a fekete pénteken

A „fekete péntek” kereskedelmi akció az elmúlt pár évben jelentős mértékű fogyasztói panaszt generált, így ahhoz, hogy a karácsony gondtalan és örömteli legyen, nem árt, ha tisztában vagyunk néhány tudnivalóval − hívja fel a figyelmet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH). Mindenekelőtt érdemes megbizonyosodni arról, hogy az árak valóban olcsóbbak-e, mint máskor, máshol.


Amerikából indult 1966-ban, pár éve pedig nálunk is hódít a Black Friday. Az akció eredetileg a karácsonyi szezon kezdetét jelző nap volt, a fogyasztók vásárlási kedvét meghozó hatalmas kedvezményekkel – írja a Napi.hu. Az akciót 2015-ben november 27-én tartják, illetve egyes kereskedők az azt megelőző és következő napon is kedvezményt adnak a webáruházakban és az üzletekben kínált termékek árából.
A Cyber Monday is egy hasonló kezdeményezés, mint a Black Friday, de ezen a napon kizárólag az online felületeken van lehetőség a vásárlásra. A Cyber Monday-t a fekete péntek után következő hétfői napon tartják, idén november 30-án.
Az NFH úgy tapasztalja, sok kereskedő nem méri fel reálisan az ilyen kedvezményes napokon jelentkező érdeklődést, és a tényleges árukészletét meghaladó rendelést rögzít, melyet a későbbiekben nem, vagy csak jelentős késéssel tud teljesíteni.

Néhány tipp:
• Gondoljuk át, szükségünk van-e tényleg a termékre. Ha már konkrét terméket választottunk ki, lehetőleg nézzünk utána, hogy a hirdetett ár valóban kedvezményesnek minősül-e? Érdemes például ár-összehasonlító oldalakat megnézni, több üzletben megtekinteni az árukínálatot.
• A vásárlást igazoló blokkot, számlát érdemes megőrizni, mivel minőségi kifogásunkat a későbbiekben azzal tudjuk érvényesíteni.
• Az NFH javasolja, hogy a jótállási jegyet mindig töltesse ki és érvényesíttesse az eladóval, a későbbi jogérvényesítési problémák elkerülése érdekében. Ugyanakkor a jótállási jegy szabálytalan kitöltése, vagy át nem adása miatt a fogyasztót nem érheti joghátrány.
• Kalkuláljuk be, hogy a megnövekedett kereslet miatt nem biztos, hogy a terméket − árukészlet hiánya miatt − valóban meg tudjuk vásárolni, vagy pl. internetes rendelés esetén lehetséges, hogy a kereskedő a vállalt szállítási határidőt nem fogja tudni tartani.
• Ha interneten keresztül rendeltünk, vásároltunk magánszemélyként, úgy a termék kézhezvételétől számított 14 naptári nap áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy elállási szándékunkkal éljünk.