Ételkiszállítók nyertek a boltzáron

Ételkiszállítók nyertek a boltzáron
Az online ételrendelő portálokra nem vonatkozik a vasárnapi boltzár. A Falatozz.hu-nál máris 30 százalékkal nőtt a rendelésszám a hét utolsó napján, ugyanis a korábban megszokott plázás étkezést sokan otthoni rendelésre cserélték. Azok is szívesebben szállíttatnak házhoz készételt, akik korábban a nagyobb áruházakban szerezték be a vasárnapi ebéd hozzávalóit. A vásárlók ugyan alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez, de a felmérések szerint 60-70 százalékuk továbbra is szeretné, ha mindenhol lehetne vasárnap vásárolni.

Bár sokan maradtak a nagyáruházaknál, csak másik napra tették át a vasárnapi nagybevásárlást, a vásárlók egy része alternatív megoldásokat talált. Kisboltokban és piacokon szerzik be a szükséges élelmiszereiket, de egyre inkább teret nyernek az internetes alternatívák is. Egyre több embernek jelenti az egyetlen, vagy legkényelmesebb megoldást az online ételrendelés.
A lakosság hamar rájött, hogy ha vasárnap nem rendelhet házhoz a hipermarketek webáruházaiból alapanyagokat a főzéshez, akkor az ételrendelő portálokat részesíti előnyben. A boltzár ugyanis nem terjed ki a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató tevékenységre, és az internetes ételrendelő portálok is ilyen besorolás alá esnek.
A Falatozz.hu adatai alapján egyértelmű, hogy egyre többen fedezik fel maguknak ezt az opciót. Két időszakot hasonlítottak össze az országos ételrendelő portál munkatársai: a törvény életbe lépése előtti – azaz a január 1. és március 14. közé eső – 10 vasárnapot, valamint az azt követő – azaz a március 15. és május 17. közötti – 10 vasárnapot. A törvény módosítása óta az online rendelésszám 30%-kal nőtt, a forgalom pedig 37%-kal emelkedett. Az is észrevehető, hogy vasárnaponként egyre nagyobb a családi pizzákat és többszemélyes tálakat rendelők tábora.
A Tárki felmérése alapján tízből hatan azt szeretnék, hogy a boltok vasárnap is nyitva legyenek, az Ipsos szerint a felnőtt lakosság 68 százaléka inkább nem, vagy egyáltalán nem ért egyet a kötelező boltzárral.