Gigabírság az Auchannak

Gigabírság az Auchannak
Jogsértőnek ítélte a Gazdasági Versenyhivatal az Auchan Magyarország Kft. több, összehasonlításokat tartalmazó reklámját, mert azok nem tárgyilagosan tüntették fel az árkülönbségeket. A jogsértés elkövetéséért 56 millió forint bírságot szabott ki a versenyhivatal. Az Auchan vitatja a döntés jogosságát.

A GVH vizsgálata megállapította, hogy az Auchan megsértette az ellenőrizhetőség, illetve a tárgyilagos összehasonlítás követelményét a 2012 júniusától 2014 júniusáig az egyes áruházakban kihelyezett, különböző, saját és versenytársi blokkokat, illetve az árelőnyöket megjelenítő ár-összehasonlító reklámtábláival. Az összehasonlított két termékkosár ugyanis eltérő darabszámú terméket tartalmazott, az összehasonlított termékek nem voltak igazolhatóan azonosak, a kosarakban az egyik termék akciós, míg a másik alapáras volt. A hivatal összesen 56 millió forintos bírságot szabott ki.
Az Auchan Magyarország Kft. megkapta a versenyhivatal határozatát, amelyet tanulmányoz. A határozat bizonyos megállapításait a vállalat elfogadja, azonban az indoklás egyes kijelentéseivel nem ért egyet, melyekkel kapcsolatban megfontolja a jogi lépések lehetőségét − olvasható az Auchan Magyarország Kft. közleményében.