Glattfelder: Jelentős a kiskereskedelmi növekedés

Glattfelder: Jelentős a kiskereskedelmi növekedés
Jelentősen, az Európai Unión belül a harmadik leggyorsabb ütemben bővült a kiskereskedelmi forgalom júliusban Magyarországon – mondta Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára az M1 csatorna egyik műsorában a KSH frissen közzétett kiskereskedelmi adatait kommentálva.

Jelentősen nőtt a kiskereskedelem, jelentette be a nemzetgazdasági tárca államtitkára. Ennek hátterében egyértelműen a reálbérek növekedése áll, illetve az, hogy Magyarországon többen dolgoznak, így többen keresnek pénzt. A családok jövedelmét a devizaalapú hitelek kivezetése is növelte, és ezt a pénzt is saját háztartási igényeik kielégítésére, élelmiszerek, ruhaneműk, üzemanyag vásárlására fordítják – mondta Glattfelder Béla.
A növekedésben az államtitkár szerint az is szerepet játszott, hogy Magyarországon gyakorlatilag nincs infláció, az így kialakult árstabilitás biztonságot nyújt a termelőknek és a fogyasztóknak. Glattfelder Béla kitért arra, hogy a teljes kiskereskedelmi forgalom egyötödét teszi ki az üzemanyagtöltő állomások forgalma. Az üzemanyagról az emberek viszonylag könnyen lemondanak, a válság éveiben legnagyobb mértékben az üzemanyag-forgalom esett vissza, ezért ez a terület jól jelzi a vásárlőerőt és a fogyasztói bizalmat. A júliusi, 8,3 százalékos növekedésben a rendkívül alacsony olajár is fontos tényező.
A tartós fogyasztási cikkek, iparcikkek eladásai 15 százalékkal nőttek, ami szintén jelentős növekedés, és az emberek 14 százalékkal többet költöttek ruhaneműre és lábbelire is. A kiskereskedelmen belül az élelmiszer-kiskereskedelemben is nagymértékű a növekedés: a boltok eladásai 6,3 százalékkal bővültek, és 6,6 százalékkal több élelmiszert adtak el – mondta Glattfelder Béla.
Az államtitkár szerint, ha a fogyasztás bővülése hosszabb távon fenntartható lesz, az támogatni fogja a gazdasági növekedést idén és a következő években is.