Hosszú távon bővül a kiskereskedelem

Hosszú távon bővül a kiskereskedelem
Dinamikusan bővült a kiskereskedelmi forgalom az MTI által megkérdezett makrogazdasági elemzők szerint. A szakértők az idei gazdasági bővülés egyik legnagyobb összetevőjének nevezték a lakossági fogyasztást. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a forgalom bővülése a következő hónapokban is folytatódik. A növekedéshez hozzájárul az onlinekasszák elterjedése is.

A jelentősen bővülő kiskereskedelmi forgalomban tükröződik az áprilisi reálbér-növekedés hatása. Ez a bővülés a kedvező gazdasági várakozásoknak köszönhetően egyre jobban begyűrűzik a fogyasztásba, illetve a kiskereskedelmi forgalomba – fogalmazott az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője. Balatoni András hozzátette, a növekedés széles bázison nyugszik, majdnem minden szegmensben jelentős bővülést regisztráltak. Megjegyezte, vannak a kereskedelmi adatokra ható, egyszeri technikai hatások, például a dohányforgalom mérésében bekövetkezett módszertani váltás és az online pénztárgépek bevezetése.

Balatoni András arra számít, hogy a régi módszertan alapján számolva idén a kiskereskedelmi forgalom 5,1 százalékkal nő, ami jövőre 3 százalékra lassul. Az ING elemzője szerint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem felfutása az ágazat pangó időszakára is jellemző volt, ebből a hazai kiskereskedelem átalakulása látszik, egyre többen rendelnek az internetről.

Az Erste Bank vezető elemzője rámutatott, a rendkívül alacsony infláció is elősegítette a reálbérek növekedését, így a fogyasztás bővülését. Gabler Gergely szerint ez a reálbér növekedés – ami öt év után először tavaly következett be – újraindította a kiskereskedelmet, ahol minden főcsoportban jelentős javulást mértek. Idén a beruházások mellett a GDP emelkedése lesz a lakossági fogyasztás legnagyobb összetevője. Mivel a lakossági fogyasztás adja a GDP 66 százalékát, ezért az erősen hat a gazdasági növekedésre. Minden torzító hatást kiszűrve a kiskereskedelem idén 4-5 százalék között bővülhet – fűzte hozzá.

A Nemzetgazdasági Minisztérium MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte, a növekvő kiskereskedelmi forgalom a folyamatosan javuló munkaerő-piaci helyzetnek, a reáljövedelmek bővülésének, illetve a növekvő fogyasztói bizalomnak köszönhető. A forgalom növekedése várhatóan a következő hónapokban is folytatódik.