Január: a hagyományos kasszák vége

Január: a hagyományos kasszák vége
Szigorodik a pénztárgépek használatáról szóló szabályozás. Január 1-től a pénztárgép használatára kötelezett összes adózónak elektronikusan kell adatot szolgáltatnia a NAV felé. 2015-ben már egyáltalán nem lehet a hagyományos pénztárgépeket használni, azoknak sem, akik a törvény szerint nem kötelezettek a kasszahasználatra, de úgy döntöttek, hogy ezzel teljesítik a nyugtaadási kötelezettséget.

 

Már 2014-ben életbe lépett az a rendelkezés, mely szerint valamennyi, pénztárgép használatra kötelezett adóalany, aki bizonylatadási kötelezettségét nyugta helyett számla kibocsátásával helyettesíti, köteles az általa kibocsátott számlákról adatot szolgáltatni a NAV felé.

Az NGM rendelet értelmében bizonyos feltételeknek megfelelő vállalkozói kör türelmi időszakot kapott, ez azonban 2015. január 1-én lejár. Így, a jövő év elejétől már minden vállalkozás, amely online pénztárgép használatára kötelezett, ám nyugtaadási kötelezettségének számlakibocsátással tesz eleget, köteles a NAV felé adatot szolgáltatni az általa kibocsátott számlákról – hívja fel a figyelmet a MAZARS. A vezető könyvvizsgáló és adótanácsadó cég hozzáteszi, 2014 végéig le kell lecserélniük a hagyományos pénztárgépeket azoknak a cégeknek, vállalkozóknak is, amelyek pénztárgép használatára nem kötelezettek, de úgy döntöttek, hogy azzal tesznek eleget nyugtaadási kötelezettségüknek.

2015. elejétől minden pénztárgéphasználatra kötelezett adóalanynak – annak is, aki ma még számlaadással teljesíti nyugtakibocsátási kötelezettségét – speciális adatszolgáltatási kötelezettsége keletkezik – magyarázza Nyári Zsolt, a MAZARS szenior adómenedzsere.

Az adózónak a kibocsátott számlák adatait havonta, a tárgyhót követő 15. napig, elektronikusan kell beküldenie a NAV-nak, úgy, hogy a számla kelte, sorszáma, a vevő neve, címe és az ellenérték forgalmi adót is tartalmazó összege minden esetben szerepeljen rajta. Az adatbejelentést napi bontásban kell elkészíteni.