Leépítést sütöttek ki a Tesco pékségeknél

Ismét átalakítja működését a Tesco áruházlánc, ami azzal jár, hogy bizonyos munkakörökben feleslegessé válik a dolgozók munkája – tudta meg a Magyar Idők. A munkaerő- és szakemberhiány egyre szembetűnőbb a kiskereskedelemben.

 

Márciusig átszervezik a pékségek működését a Tesco áruházakban, ami azzal jár, hogy bizonyos munkaköröket összevonnak, vagyis egységenként egy-két dolgozónak megszűnik az állása – értesült a Magyar Idők. A lánc eladói jelezték, hogy újabb átalakítások zajlanak a cégnél, amelyek következtében olyan feladatokat is el kell látniuk a jövőben, amiket egyébként csak külön szakképesítéssel rendelkező munkatársak végezhetnének. Így például a pékségekben lévő sütők, kemencék fizikai munkát, illetve szaktudást is igénylő üzemeltetését, a kész termékek szakszerű kezelését is eladók végzik a jövőben. 

Az átalakítás mögött a termékkínálat változása áll, ugyanis a diszkontokban kialakított látványpékségek olyan versenyhelyzetet teremtenek, amit a Tesco is kénytelen követni. Az áruházi pékségekben egyre inkább az úgynevezett kényelmi termékeket keresik a vásárlók, amelyek elkészítése, sütése nem igényel különösebb szaktudást.

– A kemencék működtetését külön képzésen sajátítják el a pékségek eladói, akiknek ezekhez a feladatokhoz valóban nem kell rendelkezniük szakmunkás múlttal – mondta egy áruházi vezető, aki szerint a pékségek átszervezésével egységenként egy-két szakképzettséget igénylő munkakört váltanak majd ki. 

A Tesco jelezte, folyamatosan felülvizsgálja működését a legmagasabb szintű kiszolgálás érdekében. Emiatt a hipermarketekben, a pékség területén dolgozó kollégák munkaköre módosult a még hatékonyabb működés elérése, a termelés optimalizálása és a vásárlói elégedettség növelése érdekében.