Magyar fejlesztés nyit új korszakot a számvitel-technológiában

Magyar fejlesztés nyit új korszakot a számvitel-technológiában
Hazai fejlesztés hozhatja el az áttörést a számvitel-technológia évtizedek óta változatlan piacán. A lehetőség akár harmadával is gyorsítja és biztonságosabbá teszi a könyvelők munkáját. Az európai kitekintésben is újszerű, platformfüggetlen megoldás már egy-két éven belül megváltoztathatja a pénzügyi adminisztrációt.

Alapvető változást hozhat a könyvelők mindennapi munkájában egy hazai fejlesztés. Az SDSys Zrt. fejlesztése egyenesen a könyvelő programjába továbbítja a számla képét és adatait, megtakarítva a rögzítési munkát, és visszakereshető módon tárolja is azokat. Ezzel megszűnnek a félreértések, az iratok elkallódása, és a könyvelők túlterhelése a bevallási határidők környékén. A rendszer ráadásul nem igényel külön telepítést, bármely cégnél, bármilyen könyvelőprogramhoz azonnal illeszthető és fillérekből üzemel.
A kkv szektorban évtizedek óta az a bevett gyakorlat, hogy a cég képviselője elviszi a számlákat a könyvelőhöz, vagy a könyvelő gyűjti be azokat, majd egyesével, kézzel rögzíti a programba – ismertette Kornis György, a megoldást fejlesztő cég egyik vezetője. Az első gond ezzel a számlák utaztatása. Időbe és pénzbe kerül maga az út, és nem biztos, hogy minden számla eljut a könyvelőhöz, de az út során is elkeveredhet, a rögzítéskor pedig elütések és más hibák fordulhatnak elő. A másik probléma, hogy a havonta, vagy még ritkábban lekönyvelt számlák egyszerre jelentenek rengeteg munkát a szakemberek számára, a begyűjtött számlák pedig tonnaszám halmozódnak, néha kallódnak egy-egy könyvelőirodában, amit aztán (jellemzően év végén) visszacipelnek az ügyfelükhöz.
A most kifejlesztett, SDSys (Smart Document System) nevű rendszerrel mindez megszűnik. Az adott cég a beérkező vagy kiállított számlát beszkenneli és az azonnal megjelenik a könyvelő programjában. A könyvelőnek csak el kell fogadnia az automatikusan rögzített adatokat, amelyek helyességét a számla megjelenő képén ellenőrizheti. Ez még azokkal a könyvelőprogramokkal is működik, amelyek önmagukban nem rendelkeznek dokumentumkezelő, vagy grafikus felülettel
Becslésünk szerint mintegy két éven belül a hazai könyvelők ügyfelei, tehát a magyar kkv szektor fele az új megoldással utaztatja majd számláit, az ehhez szükséges csatolófelület pedig egyfajta „dokumentumközműként” minden könyvelőprogramba bekerül majd. Ezzel együtt célunk – zárta szavait Kornis György – hogy az új lehetőség ne csak Magyarországon, de Európa más országaiban is tért hódítson.