Még egy csapás a kisboltokra: szakképzettség kell mindenkinek

Még egy csapás a kisboltokra: szakképzettség kell mindenkinek
Csak szakképzett családtag segíthet az élelmiszerek árusításában azokban a boltokban, amelyek eddig megúszták a vasárnapi zárat, mert a tulajdonos mellett egyenes ági rokon vitte az üzletet a hét utolsó napján. A kormány ugyanis a kereskedelmi jogszabályok változtatásakor nem módosított egy 2007-es rendeletet, amely ezt írja elő.

Iskolapadba kell küldeniük családtagjaikat az élelmiszerbolt-tulajdonosoknak, ha a törvény adta lehetőségekkel élve nyitva akarnak maradni vasárnap is – hivatkozik a Népszabadság Online a blokkk.com kiskereskedelmi szakmai blogra. A jogalkotóknak ugyanis nem tűnt fel, hogy van egy 2007-es rendelet, amely szerint csak szakképzettséggel rendelkező munkavállaló lehet eladó. Ez vonatkozik a vasárnaponként a pult mögé állított kisegítő családtagra is.
Az egykori Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) ugyan végül mentesített sok munkakört a kötelező szakmai képesítés alól, az élelmiszerrel dolgozó eladónak továbbra is élelmiszer-vegyesbolti eladói OKJ-s végzettséggel kell rendelkeznie, függetlenül attól, hogy rendszeresen vagy csak a hét egy napján, vasárnap áll be a pult mögé.
Az NGM a Népszabadság kérdésére jelezte, a rendelet átdolgozás alatt van az adminisztráció csökkentése céljából, és a tárca néhány héten belül előrukkolhat egy új verzióval. Egyelőre a tárca titkolja, hogy pontosan milyen változás várható, és továbbra is szükség lesz-e OKJ-s végzettségre a családtagoknak is.
Kiskapuk természetesen ezen a jelenlegi jogszabályon is vannak. A korábbi rendelet alapján például a ruházati, papír-írószer kisboltokban nem kell végzettség, ahogy zöldség-gyümölcsöt is árulhat akárki. Ha azonban egyetlen zsemlét is eladnak az üzletben, úgy az már vegyes termékkörű boltnak számít, és onnantól kell a végzettség. Azzal is lehet lavírozni, hogy pénztárosként ülteti be a boltba a kereskedő a segítő családtagot, igaz, ez csak önkiszolgáló jellegű üzletekben működhet. Ha a dolgozó ténylegesen árusít, például húsárut vagy tejterméket, úgy már eladónak számít, és megint csak kell neki a papír.