Még keményebb lesz a vasárnapi bezárás

Még keményebb lesz a vasárnapi bezárás
Tovább szigorítanának a jövő hónap közepétől életbe lépő vasárnapi bolttilalmon. A nonstop üzleteknek sem kegyelmezne a kormány, a turistaparadicsomokban is bezárhatnak a boltok márciustól vasárnaponként. Varga Mihály tárcája bezáratná vasárnap az eddig kivételnek számító, világörökségi területen működő üzleteket is – értesült a Népszabadság. Egy módosító javaslat azt eredményezheti, hogy vasárnaponként a METRO áruházakat is be kell zárni.

Olyan rendeletet készít a kabinet a törvényhez, amely nem bővíti a vasárnapi bezárásról szóló törvényhez képest a kivételek körét – erősítette meg a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Hozzátették, „amennyiben a későbbiekben olyan módosító javaslat érkezik, amely a világörökségi területeket is kivenné a kivételi körből, a kormány azt támogatni fogja.” Ehhez törvénymódosításra lesz szükség, de ha a minisztérium támogatja, akkor ez nem lesz akadály.
Világörökségi terület Budapesten a turisták által látogatott V. kerület jó része, a pesti és budai Duna-part, a Vár, a Gellért-hegy és környéke, a teljes Andrássy út és a Váci utca egy része, vidéken például a tokaji borvidék és a Hortobágyi Nemzeti Park területe. A napokban az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára elmondta, a vasárnapi zárva tartás súlyos csapás az idegenforgalomnak.
Sok nyaralónak elmehet a kedve a belföldi nyaralástól, hiszen ilyen benzinárak mellett azt is megengedheti magának, hogy Horvátországban nyaraljon, ahol vasárnap is vásárolhat – mondta Vámos György.
A múlt héten még arról érkeztek hírek, hogy a Belváros lehet a nagy nyertes, mert a vasárnapi zárva tartást szabályozó törvény eddig nem sokat emlegetett paragrafusa szerint a jogszabály nem vonatkozik a világörökségi területen található üzletekre, ahogyan a piacokra sem. Pár napja a kormányszóvivő közölte, hogy az Orbán-kormány úgy döntött, hogy nem bővíti a kivételek körét.

Bezáratnák a METRO-t is
Módosítaná a kereskedelmi törvényt Szatmáry Kristóf (Fidesz) kiskereskedelemért felelős miniszteri biztos. Tegnap benyújtott javaslata szerint azok, akik mégis dolgoznak a kereskedelemben vasárnap, nem kapnak majd bérpótlékot. Szatmáry annak ellenére javasolja ezt, hogy korábban Harrach Péterrel közösen pont ő tolta előre a bérpótlék intézményét. Egy másik javaslata szerint egy helyen, egy időben nagy- és kiskereskedelmi tevékenységet egyaránt folytató üzletek kiskereskedőknek minősülnek, így vasárnap is be kellene zárniuk. Mindez a METRO áruházláncnak lehet hátrányos. A törvény alapján ugyanis ma a lánc nagykereskedőnek minősül, így vasárnap is nyitva tarthat. Szatmáry javaslatának elfogadásával azonban be kell zárnia vasárnap. Ez az első olyan javaslat, amely nemcsak kényelmetlenséget okozna a lakosságnak, hanem hátráltatná a vállalkozásokat is (éttermek, panziók, vendéglátósok), hiszen a Metro vásárlóinak zöme vállalkozó.