Megúszhatják az online kasszát a falusi vendéglátók

Van rá esély, hogy a falusi vendégfogadók is kikerülnek az online pénztárgép használatára kötelezett vállalkozások köréből − írja a Napi Gazdaság. A rendelet szerint legkésőbb 2015 végéig át kellene állniuk online pénztárgép használatára a falusi vendéglátóknak, de az érdekképviselet még lobbizik, hogy ne kelljen bevezetni, mert szerintük aránytalanul súlyos terhet jelentene.


Szeretnék elkerülni az online pénztárgépek bevezetését a falusi vendéglátók. Szabó Géza, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének alelnöke a Napi Gazdaságnak azt mondta, a jelen állás szerint a vendéglátóhelyek, kereskedők, szálláshely-szolgáltatók kötelező átállásáról szóló, tavaly tavasszal elfogadott pénztárgéprendelet előírja, hogy a falusi vendégfogadásból élő magánszemélyeknek is át kell állniuk ez év végéig az online kasszák használatára.
Az érdekképviselők azon dolgoznak, hogy továbbra is elegendő legyen elektronikus úton teljesíteni a bevallásokat, mert az átlagosan 60–100 ezer forintba kerülő online átállás, illetve az üzemeltetési díj túl nagy terhet jelentene a csekély bevételű turisztikai terület képviselőinek. Ráadásul vannak olyan vidéki települések, ahol a technikai feltételek sem adottak az állandó GPRS-kapcsolathoz. Szabó Géza jelezte, folyamatosak az egyeztetések a szakminisztériumokkal a könnyítés érdekében.