Nem szünetelhet akármikor a mobil adatkapcsolat

Nem szünetelhet akármikor a mobil adatkapcsolat
Az online pénztárgépre kötelezettek nem szüneteltethetik akármikor az adatátvitelre szolgáló mobil előfizetésüket, ugyanis a szolgáltató a nemfizetést köteles jelenteni az adóhatóságnak, amely akár egymilliós bírságot is kiszabhat. Így hiába tart valaki csak részlegesen nyitva, a pénztárgéppel járó járulékos költségeit a bezárás ideje alatt is fizetnie kell – írja a hvg.hu.

Keresik a vállalkozók – különösen a mikro- és családi vállalkozások – az adminisztrációs terhek csökkentésének lehetőségét, mint az a nyugdíjas kisvállalkozó is, akinek hiába volt internetkapcsolata, az online pénztárgép miatt új szerződést kellett kötnie egy, a pénztárgépéhez adatkapcsolatot szolgáltató céggel. A szolgáltató negyedévente 6-8 ezer forint díjat számolt fel. Tekintettel azonban arra, hogy a vállalkozás csak részidőben, illetve szezonálisan működött, kérelmezte, hogy csak az aktív időnek megfelelően számlázzák részére az online pénztárhasználati adatkapcsolat díját – számol be az Adózóna.
A szolgáltató azonban tájékoztatta a kisvállalkozót, hogy a díjak meg nem fizetése az informatikai szolgáltatás korlátozása mellett bejelentést is maga után von a NAV felé. Márpedig az adatszolgáltatáshoz szükséges online kapcsolat lehetőségét folyamatosan fenn kell tartani, ami a pénztárgép üzemeltetőjének felelőssége. Amennyiben az online adatszolgáltatás azért nem valósul meg, mert a pénztárgép üzemeltetője nem tett eleget a rendeletben előírt kötelezettségeinek, az mulasztási bírsággal sújtható. Ez magánszemély esetében 500 ezer forintig, nem magánszemély (például gazdasági társaság) esetében pedig 1 millió forintig terjedhet.
A másik lehetőség, ha a vállalkozó bejelenti előzetesen a szüneteltetés iránti igényét, azonban a szüneteltetés időtartama legalább 30, legfeljebb 12 hónap lehet és a kérelmet a szüneteltetés kezdő dátuma előtt legalább 15 nappal be kell jelenteni, valamint 30 napon belül csak egy alkalommal lehet szüneteltetést kérni. Azonban a részleges nyitva tartás mellett az előzőek nem teljesülhetnek – kivéve, ha a vállalkozó teljesen beszüntetné tevékenységét – figyelmeztetnek a szakértők.