Nyári szabadság? Felejtsék el!

Nyári szabadság? Felejtsék el!
A kereskedelemben is jelentős az elvándorlás, ezért a dolgozók nem mehetnek hosszabb szabadságra nyáron. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KFDSZ) elnöke szerint az áruházláncoknál olyan „önkéntes” nyilatkozatokra kényszerítik a bolti dolgozókat, miszerint nyáron lemondanak törvény adta jogukról, hogy egyben, hosszabb időre igénybe vegyék a nekik járó szabadságot - írta a Magyar Idők hétfőn.

 

A lapnak Bubenkó Csaba, a KFDSZ elnöke azt mondta, a munkaerőhiány óriási terhet ró az áruházi alkalmazottakra, a láncoknak ugyanis nem sikerül a feladatoknak megfelelő arányban feltölteni az üres álláshelyeket. A versenyszféra nettó béreitől legalább tíz százalékkal elmaradó átlagos jövedelmek miatt továbbra is jelentős az elvándorlás a kiskereskedelemből, amelyet a szezonalitás is felerősít – tette hozzá.

A szakszervezeti vezető szerint, noha valamennyi áruházlánc úgy döntött, hogy a törvény visszavonását követően él a vasárnapi nyitvatartás lehetőségével, a boltok kétharmada mégsem nyitott ki azóta.