Szabályosan torkoskodtunk

Szabályosan torkoskodtunk
Hatvanhárom vizsgálatból mindössze ötször találtak szabálytalanságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal fővárosi revizorai a torkos csütörtöki ellenőrzésen. Akadt ugyan olyan vendéglátóhely, amely az ilyenkor szokásos árengedményt a pénztárgép használatának mellőzésével akarta kompenzálni, a jellemző mégis a nyugtaadás és a szabályszerűen bejelentett alkalmazott foglalkoztatása volt – tájékoztatott az adóhatóság.

Torkos Csütörtökön is ellenőrizték a fővárosi vendéglátóhelyeket a NAV revizorai. Huszonnyolc helyszínen arra voltak kíváncsiak, hogy a „torkoskodó” vendégek kapnak-e szabályos nyugtát az elfogyasztott ételekről, italokról. A vizsgáltak közül mindössze két étterem mulasztotta el beütni a bevételt az online pénztárgépbe, ezeken a helyeken nyugta helyett csupán pincérblokkot adtak a vendégnek. Az egyik vállalkozó elmondta, hogy az ilyenkor szokásos árengedményt azzal akarta kompenzálni, hogy a bevételt adózás nélkül teszi zsebre.
A revizorok az alkalmazottak bejelentését is vizsgálták. A vendéglátóhelyek tizenhatból mindössze három esetben mulasztottak. Volt olyan, ahol a pincért bejelentették, a konyhalányt azonban nem.
A NAV az elmúlt évhez hasonlóan 2015-ben is rendszeresen és visszatérően ellenőrzi a fővárosi vendéglátóhelyeket. A korábban feltárt szabálytalanságok súlya és gyakorisága miatt a múlt nyári ellenőrzéssorozat hónapokon át tartott és több száz revizort mozgósított.