Teljesen biztonságos lesz az eBlokk megoldás

Teljesen biztonságos lesz az eBlokk megoldás
Folytatódik a fejlesztői munka, amióta bemutatták az eBlokk megoldást a Kereskedj Okosan Retail konferencián. Az év egyik legizgalmasabb retail innovációja iránt már komoly érdeklődés mutatkozik mind kereskedői, mind vásárlói oldalról. Mint minden elektronikus, informatikai rendszer esetén, az eBlokknál is nagy figyelmet fordítanak a védelemre. A rendszer a fejlesztők elmondása szerint olyan biztonságos lesz, mint egy banki hálózat.

 

Tovább zajlanak a Laurelnél az eBlokk projekt fejlesztései– tájékoztatott a cégcsoport tulajdonos-ügyvezetője. Bessenyei István elmondta, nagy figyelmet fordítanak az informatikai és adatbiztonságra. Az eBlokk olyan magas szintű védelmet kap, mint egy banki rendszer.

Az eBlokk lényege, hogy a rendszerbe előzetesen regisztrált vásárló a boltban kéri, hogy a fizetését igazoló blokkot töltsék fel az elektronikus tárhelyre, ahonnan továbbítódik a személyes fiókjába, onnan pedig bármikor előkeresheti, ellenőrizheti. A megoldás alkalmas arra, hogy a családtagok ellenőrizzék költéseiket, a rendszer alkalmat ad elemzésekre is. Így kiderülhet, hogy mi az, amit fölöslegesen vásárolnak, vagy túl sokat vesznek, ésszerűsíthetik a beszerzéseket. Nem beszélve arról, hogy a papírblokk kezelése nehézkes, elvész, vagy összegyűrődik. 

Az eBlokk bevezetése környezetvédelmi szempontból is komoly lépés lenne, főleg, ha teljesen kiváltaná a papírhasználatot. Jelenleg a blokkok 90 százaléka a kukában landol, nagy részük el sem hagyja az áruházat. Az elektronikus blokkal megtakaríthatjuk a pénztárgépszalagok gyártásához szükséges fát, olajat és vizet. Miután a környezettudatosságot a vásárlók is egyre többre értékelik, várható, hogy az innovatív megoldás népszerű lesz és gyorsan elterjed.

Természetesen jogszabályi változásra is szükség van a bevezetéshez, erről a fejlesztésekkel párhuzamosan egyeztetnek a döntéshozókkal.