Tönkretenné az online kassza a falusi szállásadókat

Nem támogatja a falusi szállásadók online pénztárgép kötelezettségét és az előírás visszavonását kéri a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete (Kislépték Egyesület). Az egyesület hétfői tájékoztatása szerint az online pénztárgép kötelező használata aránytalanul nagy teher számos idős szolgáltatónak az 5000 lakos alatti kistelepüléseken, a tanyákon.


Többségében idényjelleggel tartanak nyitva a falusi szálláshelyek, a tulajdonosok nem gyakorlott internet-használók és sok helyen a hálózat is csak rossz minőségben érhető el − hívta fel a figyelmet az egyesület.
Az érdekképviselet ellenzi az online pénztárgép kötelezettség bevezetését a piacokon, vásárokban, a háztól saját terméket értékesítő őstermelők, kistermelők, családi vállalkozások, kézművesek, civil szervezetek, szociális vállalkozások esetében is. A házi baracklekvárt árusítóknak például az online pénztárgép beszerzésének fedezetére legalább 667 üveg, és a működtetési költségekre még évente 70 üveg lekvárt kellene eladniuk. Ez nem életszerű, ilyen körülmények között egy kistermelő vagy kézműves inkább befejezi a tevékenységét − idézi az MTI-hez eljuttatott közlemény Szabadkai Andreát, a Kislépték Egyesület elnökét.
Az MTI megkeresésére Szabadkai Andrea elmondta, július 8-án a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vállalkozásfejlesztési főosztálya munkacsoporti ülést tartott a tervezett intézkedésekkel kapcsolatban, amelyre az egyesület is delegált képviselőt. Itt nem esett szó arról, hogy visszavonták volna a jogszabály falusi vendéglátókról szóló részét.