Tovább dübörög a kereskedelmi forgalom

Nagy karácsonyi rohamra számíthatnak a kereskedők, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) előzetes becslése szerint a tavalyihoz képest 5-6 százalékkal, 940-950 milliárd forintra nőhet a decemberi forgalom − mondta Vámos György, a szövetség főtitkára az MTI-nek. Leginkább a karácsonyi ünnepek erősítik a forgalmat, de a szilveszternek is van felhajtó ereje.


A szakember hangsúlyozta, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az idén eddig mintegy 6 százalékkal nőtt az áruházak, boltok értékesítése az előző év azonos időszakához képest, ami kiemelkedő ütemnek számít nemzetközi viszonylatban is, hiszen az uniós átlag kétszerese.
Hozzátette, hogy az év utolsó negyedévére az online pénztárgép-rendszer piactisztító hatása már kifut, ezért a korábbi hónapoknál valamivel kisebb is lehet a várható növekedési ütem, ami ugyanakkor továbbra is kiemelkedő mértéket jelent.
Vámos György kiemelte, a december hagyományosan a legforgalmasabb hónap minden évben. Tavaly az év utolsó hónapjában 907 milliárd forintot hagytak az üzletekben a fogyasztók, tavalyelőtt 873 milliárdot, míg 2012-ben 832 milliárdot.
Az OKSZ előzetes számításai szerint az idén decemberre várt 940-950 milliárd forintból mintegy 170-180 milliárd forint lehet az, amit közvetlenül az ünnepekre költenek a vásárlók. Az elmúlt évek tapasztalata, hogy az ünnepi étkezésekre, valamint az ajándékokra nagyjából ugyanannyit fordítanak a családok, így az idén az élelmiszerekre, illetve az ajándékokra is egyaránt 80-90 milliárd forintot. Leginkább a karácsony húzza felfelé a kiskereskedelem mérlegét, de a Mikulás és a szilveszter is erősíti a forgalmat.