Új óriás születik az élelmiszerpiacon

Új óriás születik az élelmiszerpiacon
Az egyik legnagyobb élelmiszer-kereskedelmi lánc jöhet létre Európában és az USA-ban a holland Royal Ahold és a belga Delhaize Group fúziója révén. Az Ahold Delhaize néven felálló társaság piaci értéke a keddi záróárak alapján 26 milliárd euró körül lehet. Bár mindkét vállalkozás európai, az USA-ban bonyolítják le forgalmuk mintegy 60 százalékát.

Az Ahold, a Stop & Shop és a Giant szupermarket-hálózatokat, valamint a Peapod online élelmiszerboltot működteti, a Delhaize pedig a Food Lion, illetve a Hannaford tulajdonosa.
Területileg kicsi az átfedés, és ha minden érdekeltségüket megtartják, akkor a Morgan Stanley becslése szerint az Ahold Delhaize-re jut majd az USA-beli élelmiszer-kereskedelmi forgalom 4,2 százaléka, ezzel az ország ötödik legnagyobb ilyen hálózata lesz. (Európában a negyedik helyet foglalja majd el.)
Az ügyletet jövő év közepére zárhatják le, az ágazatban közel egy évtizede ez a legnagyobb fúzió: az Ahold Delhaize-nek több mint 6500 üzlete lesz majd szerte a világon, 375 ezer alkalmazottja heti több mint 50 millió vevőt szolgál ki.