Vasárnapi zárás: nőtt a kisboltok forgalma

Vasárnapi zárás: nőtt a kisboltok forgalma
Vegyes tapasztalatokról számolnak be a kereskedők a vasárnapi boltbezárás első hónapja után. Összességében nem csökkent a forgalom, csak áttevődött péntekre és szombatra, ami jelentős terhelést jelent ezeken a napokon a kereskedőnek, vásárlónak. Pénteken és szombaton látványosan sokan indulnak bevásárolni és úgy tűnik, a vasárnap is nyitva tartó családi boltokban nőtt a forgalom a hét utolsó napján.

Összetettek az eddigi tapasztalatok a vasárnapi zárva tartás első hónapjáról − mondta a Pénzcentrumnak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Bár konkrét számok még nem állnak rendelkezésre, úgy tűnik, hogy a vasárnap is nyitva tartó kisboltokban egyértelműen nőtt a forgalom. A nagyobb áruházakban viszont péntek délután és különösen szombaton óriási a tömeg, sokan megtartották hétvégi nagybevásárlási szokásaikat - erősítette meg a főtitkár. A plázákat, bevásárlóközpontokat nagyon rosszul érinti az új szabályozás, vasárnap csak néhány kisebb üzlet van nyitva, a vásárlók elmaradnak, hétköznapokon pedig nem nőtt a forgalom.
Vámos György ugyanakkor arról is beszámolt, hogy a tapasztalatok szerint az elmúlt egy hónapban növekedésnek indult az online vásárlás, sok új vevő jelentkezik a webshopoknál.
A SPAR-nál azt tapasztalják, hogy a vasárnapi vásárlások elsősorban péntekre, szombatra és hétfőre tevődtek át, azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy a forgalom mennyire változik a vasárnap zárva tartó boltok miatt.
Az Auchan − amelynek mind a 19 áruháza zárva tart vasárnaponként − forgalma és vásárlószáma az előzetes várakozásoknak megfelelően alakult, ugyanakkor még korai lenne a húsvét előtti és utáni időszak eredményei alapján a vásárlói szokások átalakulásáról beszélni. Kiemelték ugyanakkor, hogy február óta csütörtökönként indulnak a legújabb akcióik, amelyek számos vásárlót arra ösztönöznek, hogy már csütörtökön betérjenek az áruházakba, és akár a hétvégi bevásárlást is elintézzék. Az akciós termékek körét nem változtatták, továbbra is a vásárlói igényeknek megfelelően, a szezonalitásokat figyelembe véve alakítják a kínálatot.