Napi Gazdaság: eldőlt, hogy lesznek nemzeti italboltok

Napi Gazdaság: eldőlt, hogy lesznek nemzeti italboltok
Bevezetik a nemzeti italboltok rendszerét, ráadásul gyorsan. A mintát a trafikrendszer jelenti – értesült a Napi Gazdaság. A lap szerint már véglegesítették a koncepciót és jövő évtől be is vezetik, hogy csak erre kijelölt üzletekben lehessen majd szeszesitalt kapni. A kiskereskedelmet alaposan átrajzolhatja az intézkedés, elég arra gondolni, mekkora érvágás volt a dohánytermékek kivonása a hagyományos hálózatból.

Jövő évtől kezdve csak az erre kijelölt üzletekben lehet majd alkoholos italokat árulni - értesült a Napi Gazdaság. A lap kormányközeli információi szerint a következő évtől a dohánytermékek árusítása után az alkoholkereskedelem is állami felügyelet alá kerül. Az eddig még csak ötlet szintjén létező koncepciót véglegesítették, a Napi Gazdaság szerint az alkoholpiac szereplőivel már elkezdődtek az egyeztetések a megvalósításról.

Az alkoholárusítás szabályozása a világban nem egyedi ötlet. A skandináv államokban, Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon már régóta törvény írja elő a szeszes italok árusítását – írja a Magyar Hírlap. Vannak országok, ahol a bevásárlóközpontokban évek óta nem lehet alkoholt vásárolni, csak a liquor és bottle shopokban. A tervek között szerepel, hogy hasonlóan a nemzeti dohányboltokhoz, az alkohol árusításának szabályait is törvény írná elő, így jövő évtől kezdve kizárólag az állam által engedélyezett üzletekben kapható majd alkoholos ital.

Európában elsősorban a skandináv országokban szigorították meg az alkohol árusítást; Norvégiában, Svédországban és Finnországban 4,8, 3,5, illetve 4,7 százalékos alkoholtartalom felett csak speciális üzletekben vásárolható alkoholtartalmú ital. Norvégiában egyetlen korsó sör ára 2500 forint körül van, a tömények és a borok árusítása állami monopólium. Az alkoholüzleteket hétköznap este nyolckor, hétvégén pedig este hatkor bezárják. Svédországban csak a Systembolaget nevű állami monopol hálózat 410 üzletében lehet szeszes italokat vásárolni.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal összesítéséből az is kiderül, hogy itthon az ilyen készítmények terítését ötven nagykereskedő, valamint a gyártók végzik, tőlük viszont további harmincezer kiskereskedő és még nyolcvanezer vendéglátóhely vesz át szeszes italokat, köztük főként kocsmák folytatnak alkoholértékesítést.

 

Fotó: 444.hu