Sok dohányt és rejtett kasszát talált a NAV

Sok dohányt és rejtett kasszát talált a NAV
Nem fizette meg egy rokonokból álló társaság a 217 millió forint jövedéki adót a feldolgozásra váró dohány után. A raktárra titkos nyomozás és nemzetközi együttműködés eredményeként találtak rá a NAV pénzügyi nyomozói. A bűnözők röntgengépet is beszereztek, hogy lássák, mit mutat majd a vámosok kamerája. A folyamatosan zajló kasszaellenőrzések során olyan vendéglős bukott meg, aki hónapok óta rendelkezett online kasszával, de az a raktárban porosodott.

Csaknem 17,5 tonna vágott dohányt és mintegy 20 tonna szárított dohánylevelet tároltak egy budapesti és egy vecsési raktárban. A pénzügyi nyomozók a vecsési raktárban 800, míg a budapestiben 400 doboz vágott dohányt és szárított dohánylevelet, valamint a csomagoláshoz szükséges 65 ezer kartondobozt találtak. Az elkövetők röntgengéppel is tesztelték, mit láthatnak majd a vámosok a csomagokból - emelte ki közleményben a NAV.

A gyanú szerint az egymással rokoni viszonyban lévő elkövetők feltehetően a lengyel piacra szánták a Bulgária területéről származó dohányt. A magyarországi nyomozással párhuzamosan Lengyelországban már folyik egy büntetőeljárás, amelynek során egy cigarettagyártó gépsort és 92 tonna vágott dohányt foglaltak le. Az elkövetők közül egy férfi előzetes letartóztatásban, társa még szökésben van - közölte az adóhatóság.

A folyamatosan zajló kasszaellenőrzéseken a Fejér megyei adóellenőröknek feltűnt, hogy egy munkahelyi étkezdét üzemeltető társaság hiába rendelkezik online pénztárgéppel, arról több hónapja nem érkezik forgalmi adat a NAV szerverére. A próbavásárláskor nem gépi, hanem kézzel írt nyugtát kaptak a revizorok. Miután az ellenőrök kérdőre vonták, az alkalmazott elmondta, hogy valóban van egy üzemképes online kassza a raktárban, de azt nem használja, mivel senki sem mutatta meg neki, hogy hogyan kell. Ez akár 500 ezer forintjába is kerülhet a vállalkozónak.