Újranyitják a bedeszkázott üzleteket

Újranyitják a bedeszkázott üzleteket
Ma indul a „Nyitva! Kiadó Üzletek Fesztiválja”, amelynek keretében több mint egy tucat, régóta bezárt üzlethelyiség nyílik meg a Fővárosi Önkormányzat és a Kortárs Építészeti Központ közös kezdeményezésére – írta a realista.hu. A cél, hogy az üres boltokba települő vállalkozások, társadalmi szervezetek különösebb kötelezettség nélkül kipróbálhassák magukat. A kezdeményezés a városképnek is jót tesz, miközben lehetőséget ad kezdő kiskereskedők, vállalkozók bemutatkozására.

Az utcai kiskereskedelem és a helyi közösségek fontosságára és egyediségére szeretné felhívni a figyelmet a Fővárosi Önkormányzat és a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) közös kezdeményezése. Szeptember 19-től a „Nyitva! Kiadó Üzletek Fesztiválja” keretében régóta kiadatlan budapesti üzlethelyiségek nyílnak meg egy hónapra és telnek meg újra élettel. A helyiségekbe beköltöző, feltörekvő kezdeményezések különösebb elköteleződés nélkül próbálhatják ki egy bérelt üzlethelyiség előnyeit.

A fesztiválon résztvevő önkormányzati- és magántulajdonosok egy bizalmi kapcsolaton alapuló, újszerű ingatlanközvetítésre mondtak igent, amikor felajánlották kiadatlan helyiségüket. A beköltöző projektek palettája rendkívül színes. Az utcai jelenlét nemcsak a kiskereskedelem, vagy vendéglátás számára jelenthet egyedülálló lehetőséget, de a társadalmi és kulturális vállalkozások számára is. A tulajdonosok és beköltözők mellett a fesztivál egy harmadik „szereplőnek” is vitathatatlan nyereséget hoz, mégpedig Budapestnek. Hiszünk benne, hogy az a város, ahol a lakosság használhatja és kihasználhatja a mellőzött erőforrásokat, egy fenntartható szerveződés, ahol a közösség, a tudás és a kreativitás egyaránt teret kap – mondják a szervezők.

A fesztivál keretében szeptember 25-én megrendezik a „Rögtön Jövök!” börzét és konferenciát is. A Bálnába szervezett eseményen az ingatlantulajdonosok és a potenciális bérlők létesíthetnek kapcsolatot, a tulajdonosok mindemellett ingatlanhasznosítási gyakorlatokat is megismerhetnek.