NAV: Számítógéppel nem lehet kiváltani a kasszahasználatot

Egyértelműsítette a Nemzetgazdasági Minisztérium júliusi rendeletében, mi számít pénztárgépes, és mi számítógépes nyugtának. A NAV közleménye szerint azok, akik pénztárgép használatára kötelezettek, nem bocsáthatnak ki számítógéppel kiállított nyugtát. Ennek oka az, hogy a számítógép nincs bekötve a NAV online rendszerébe, így könnyebb lenne eltitkolni a bevételeket, ha kiválthatnák a kasszahasználatot.

 

Hatályba lépett a számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet. A rendelet hatálya a nyomtatvány (nyugtatömb) felhasználásával kibocsátott, a számítógéppel, valamint a pénztárgéppel kibocsátott nyugtákra terjed ki.

A rendelet értelmében számítógépes nyugtának minősül az elektronikus, vagy papír alapon kibocsátott, számítógéppel előállított nyugta. Pénztárgéppel előállított nyugtáról akkor beszélhetünk, ha azt hagyományos (elektronikus naplóval rendelkező, illetve elektronikus naplóval nem rendelkező) pénztárgéppel, vagy online pénztárgéppel állították elő. Tehát a számítógéppel készített nyugta és a pénztárgéppel készített nyugta adóügyi szempontból nem ugyanaz.

Az az adóalany, aki a 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet 1. számú melléklete alapján nyugtaadási kötelezettségének kizárólag pénztárgéppel tehet eleget, a pénztárgépes nyugta helyett nem bocsáthat ki számítógépes nyugtát.

A rendelkezés lényege, hogy a NAV-hoz bekötött online pénztárgépek használata helyett ne lehessen számítógépes nyugtát kiállítani, ugyanis annak adatai akkor nem kerülnek közvetlenül a hatósághoz.