Rohamosan nő az érintésmentes kártyák száma

Rohamosan nő az érintésmentes kártyák száma
Átrendeződik a kibocsátott bankkártyák piaca. Az érintés nélküli fizetési funkcióval rendelkező kártyák száma 22 százalékkal emelkedett a második negyedévben, és ennek köszönhetően a fizetési kártyák 30 százaléka (2,7 millió darab) már így is használható. Nőtt az érintésmentes kártyát elfogadó terminálok száma is, az összes egység 42 százaléka már együttműködik az új technológiával.

Az idei év második negyedében is folytatódott az elektronikus tranzakciók forgalmának emelkedése, az elektronikus fizetések lebonyolításához szükséges infrastruktúra azonban nem változott jelentősen – ez derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által, kedden publikált legfrissebb pénzforgalmi statisztikákból. Az MTI beszámolója szerint az érintésnélküli fizetési funkcióval rendelkező POS-terminálok száma az előző negyedévhez hasonlóan 8 százalékkal nőtt, ezzel a közel 91 ezer terminál 42 százaléka már rendelkezik ilyen funkcióval. Az ATM-ek száma nem változott érdemben a második negyedévben.

Az internetes kártyás fizetések terén a nagyobb biztonságot nyújtó virtuális kártyák száma a korábbi időszakok gyors növekedése után nem nőtt tovább a második negyedévben, jelenleg 630 ezer darab ilyen kártya van forgalomban.

A fizetési kártyákkal lebonyolított forgalom 2014. első felében a tranzakciók száma és értéke alapján egyaránt 15 százalékkal nőtt 2013. azonos időszakához képest, eközben a kártyákkal lebonyolított készpénzfelvételek száma 11 százalékkal csökkent, míg összértékük 5 százalékkal emelkedett ebben az időszakban.

Az idei első negyedévben a hazai kibocsátású fizetési kártyákat érintő kevesebb, mint négyezer visszaéléssel összesen 131 millió forint kár keletkezett. A visszaélések jelentős része – az első negyedévben 80 százaléka – továbbra is nemzetközi tranzakciók során történik. A hazai kártyaelfogadói hálózatban elkövetett alacsony számú (406 darab) visszaélésből összesen 11,5 millió forint kár származott.