Kivonul Magyarországról a Tesco?

Kivonul Magyarországról a Tesco?
A Tesco számára az volna a legjobb döntés, ha megválna néhány külföldi, köztük magyarországi érdekeltségétől és erőit a hazai, brit piaci pozíciói megtartására, növelésére fordítaná − legalábbis így látják a Morgan Stanley elemzői. Véleményük szerint 40 százalék az eladás és kivonulás valószínűsége. A Tesco vezetősége egyelőre nem nyilatkozott eladási szándékról.

Az európai konjunktúra várható javulása és a piaci optimizmus erősödése lehetőséget adhat a brit Tesconak arra, hogy elgondolkozzon nemzetközi üzlethálózata részleges, vagy teljes értékesítésén. Az így befolyt vételárából a szigetországban megerősíthetné az utóbbi években erősen meggyengült pozícióját – vélik a Morgan Stanley elemzői. Ha a Tesco vezetősége 2015-ben az eladás mellett dönt, akkor a legvalószínűbb, hogy a thaiföldi és a dél-koreai érdekeltségek mellett a kelet-európai leánycégektől válik meg, köztük a magyartól. Az utóbbi években a brit Tesco eredményei folyamatosan romlanak – írja a Népszabadság.

A Morgan Stanley úgy látja, hogy a kiskereskedelmi láncnak mindenképpen invesztálnia kell szigetországi jelenlétébe, ha meg akarja tartani vezető szerepét. Az elemzők szerint ehhez olyan mértékű befektetésre lenne szükség, amely számottevő mértékben csökkentené a cég adózás előtti eredményét, vagyis a források előteremtéséhez néhány külföldi érdekeltség eladása lenne a legjobb. Az eladásra – aminek esélye 40 százalék a Morgan Stanley szerint – akkor kerülhet sor, ha a Tesco tőzsdei árfolyama 245 fontig szökik. Ebben az esetben ugyanis a Tesco nemrég megújult felső vezetése jó áron tudná továbbadni külföldi hálózatait.

A teljes nemzetközi portfólió értékesítésével a 6,6 milliárd font adósságot maga előtt görgető lánc nemcsak, hogy megszabadulna a hitelezőitől, hanem 4,9 milliárdos készpénzállományra is szert tenne. A magyarországi Tesco 72 hiper- és 24 szupermarketet üzemeltet. Az áruházlánc forgalma a februárban zárult üzleti évben másfél százalékkal, 600 milliárd forintra csökkent, mérleg szerinti eredménye 43 milliárd forint veszteséget mutatott.