Kasszacsere után − mégis engedélyt kapott a SAM4S

Kasszacsere után − mégis engedélyt kapott a SAM4S
Újabb felvonáshoz érkezett a SAM4S-saga, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) ugyanis engedélyezte a korábban visszavont SAM4S NR300 online pénztárgép új változatát, és egy másik típust is. A kasszákat újratervezték, a két új típus nem azonos azzal, mint amit korábban több tízezren megrendeltek. Bár több fórumon írták a kereskedők, hogy maradt a korábban megrendelt pénztárgépből, és azt beüzemelik, erre nincs lehetőség, csak az új néven forgalmazott kasszák használhatók.

Meglepte a piacot a döntés: engedélyezte az MKEH az Alt Cash Kft. által forgalmazott SAM4S online NR-300 NEW, illetve a SAM4S NR-440 online NEW típusú pénztárgépeket. Mint ismert, az NR-300-ashoz fűződik a kasszacsere legnagyobb botránya, ugyanis a korábban már engedélyezett készülékeket betiltották. A hivatalos indoklás szerint azért kellett visszavonni a gépeket, mert biztonsági rést talált rajtuk egy szakértő. A forgalmazó mindvégig vitatta az eljárás jogosságát, de a hivatal álláspontja nem változott.

A SAM4S és a Japán Cash Kft. által forgalmazott S&E típusokat a betiltás pillanatáig összesen mintegy 80 ezren rendelték meg, ezért sokkolta a piacot, hogy visszavonták az NR-300-as engedélyét. A megrendelőknek új kasszát kellett választaniuk, mert időközben lejártak a bekötési határidők.  Kérdés, mihez kezd most az engedélyekkel a forgalmazó, amikor a kasszacsere már gyakorlatilag véget ért, a pénztárgép használatára kötelezett kereskedők, szolgáltatók másik típusú gépet rendeltek. Jelenleg mintegy 176 ezer kassza üzemel bekötve.

Több fórumon olvashattunk olyan hozzászólásokat, hogy a korábban kiszállított, majd betiltott kasszát leveszik a polcról és beüzemelik, ez azonban nem lehetséges. A most engedélyezett típusok nevében szerepel a NEW szócska, csak ezeket szabad összekapcsolni a NAV szerverével.