Új NFC alkalmazás, amely feledékeny autósokon is segít

Új NFC alkalmazás, amely feledékeny autósokon is segít
Az NFC technológia nemcsak az érintésmentes fizetés forradalmát hozza el. Új, magyar fejlesztésű mobil applikációt mutattak be, amely gombnyomásra parkolást intéz, sofőrt azonosít, segít megtalálni a gépkocsit a bevásárlóközpontban vagy autópálya-matricát vásárol. A fejlesztő cég szerint a mobiltelefon, az NFC technológia és a műholdas gépjárművédelem házasítása hamarosan nemcsak a járműiparban könnyíti meg a felhasználók életét.

A hazai fejlesztők továbbgondolták a GPS technológia alkalmazási lehetőségeit. Az eredmény egy olyan többfunkciós mobil applikáció lett, amelynek segítségével egyetlen gombnyomással lehet elintézni a parkolást, vagy megvásárolni az autópálya-matricát. A felhasználó csak megérinti az alkalmazást a mobil képernyőjén, ezzel indíthatja a parkolást, távozáskor pedig a szolgáltatás automatikusan leáll. A távfelügyeleti eszköz szervere érzékeli, ha a jármű fizetős övezetben megáll. Ekkor a rendszer figyelmezteti a sofőrt a parkolási kötelezettségre, amit ő a képernyő megérintésével jóváhagy. Így soha, sehol nem kell aprópénz, vagy parkoló automata után keresgélni. Ha a sofőr nem tér vissza járművéhez a maximális parkolási idő végéig, a rendszer automatikusan újraindítja a parkolását – ismertette az applikáció lényegét Varga László, a fejlesztést végző Auto Securit Zrt. vezetője.

Céges felhasználók számára fejlesztették ki azt a technológiát, amelynek segítségével a parkolási díjról az információ azonnal bekerül a vállalat pénzügyi rendszerébe, így autónként akár havi több tízezer forintnyi költség válik könnyebben elszámolhatóvá. A GPS-nek köszönhetően a feledékeny autósok a beépített térkép és irányjelek segítségével könnyen megtalálhatják leállított autójukat is.

A szakember közlése szerint a most kialakított megoldás pillanatnyilag csak a szolgáltató által felügyelt autókban elérhető, de már dolgoznak a lehetőség kiterjesztésén. Látszik, hogy ez a fejlődés egyik új iránya és az NFC eszközök hamarosan elterjednek majd nemcsak a járműipar, de az élet számtalan területén, jelentősen egyszerűsítve mindannyiunk hétköznapjait.