Tavaszra vehetnek online kasszát a szolgáltatók

Tavaszra vehetnek online kasszát a szolgáltatók
A kiskereskedelmi szektor után rövidesen a fodrászoknak, kozmetikusoknak, magánorvosoknak is online kasszába kell beruházniuk. A piac betartható határidőket kér a kormánytól – írja a Népszabadság. Elemzők szerint az átállás fél évet vehet igénybe, hiszen már rendelkezésre áll a szükséges technika, a forgalmazók is kellő tapasztalattal rendelkeznek. Az újonnan kötelezett felhasználók nagy része azonban korábban nem használt semmilyen kasszát, így nekik meg kell tanulni a kezelést. A csere újabb hulláma 50-60 ezer vállalkozást érint.

Decemberben megjelenhet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) rendeletmódosítása a szolgáltatók online-kasszásításáról - tudta meg a Népszabadság több, független piaci forrásból. Az átállás legalább fél évet vehet igénybe – vélik az elemzők.

Egy ilyen jogszabályt Brüsszelnek is el kell fogadni, ami 2-3 hónapos folyamat, ezt követően a várhatóan 50-60 ezer kassza terítése is nagyjából ugyanennyi időt vesz majd igénybe. A kiskereskedelem csaknem kétéves átállása során mára a gyártók kialakították a kívánt pénztárgépeket, és − ahogy az egyik forgalmazó látja − a rendszer is kiforrta magát.

A szolgáltatói piac kasszásítása első körben attól függ, hogy a gyártók milyen kapacitással rendelkeznek. A kiskereskedelmi kasszásítás csúcsidejében ez havi 25 ezer darabos kihelyezést jelentett, ami alapján elvileg nagyjából két hónapos lehetne az átállás. Azonban az is fontos szempont, hogy most olyan felhasználói kört érinthet a változás – kozmetikus, fodrász, magánorvos – akik többségükben korábban egyáltalán nem használtak kasszákat. Így náluk hosszabb időbe telik, mire megtanulják, hogyan kell a gépeket üzemszerűen használni.

A piacot jelenleg leginkább az foglalkoztatja, hogy a kormányzat ezúttal milyen határidőket szab az átálláshoz. Korábban a piaci szereplők határozott jelzései ellenére az NGM egy sor teljesíthetetlen határidőt tűzött ki a kasszafejlesztőknek és kereskedőknek. Úgy hírlik, hogy most jobb a helyzet, a kormányzat felől olyan jelzések érkeztek, hogy most sokkal inkább figyelembe veszik a piac lehetőségeit.