Varga: Veszteséges bolt ne áruljon élelmiszert!

Még tovább szorul a hurok a Magyarországon működő kiskereskedelmi cégek körül. Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj és a tervezett vasárnapi boltbezárás mellett a most elfogadott adótörvényben kikötik, hogy nem árusíthat napi fogyasztási cikkeket olyan cég, amely az előző két évben veszteséges volt – írja a Portfolio.hu. Az indoklás szerint ezzel akarja megakadályozni a kormány a gazdasági erőfölénnyel visszaélést. A javaslatot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nyújtotta be.

 

Megtiltja a jövő évi adótörvény bizonyos üzlettípusok (diszkont, nagyméretű szupermarket és hipermarket) világörökségi terület nagyvárosi lakóterületén történő üzemeltetését. Ez az intézkedés a hvg.hu információi szerint leginkább a Lidl és az Aldi üzleteit érintheti. Emellett bevezetik azt a szabályozást, hogy ha az adott társaság a megelőző két évben veszteséges volt, vagy nem ért el mérleg szerinti eredményt, akkor nem árusíthat napi fogyasztási cikkeket.

„Nem életszerű olyan vállalkozást üzemeltetni, amely folyamatosan veszteséget termel. A tartósan veszteséges működés közvetett módon gazdasági erőfölénnyel való visszaélés, hiszen a versenytársak kiesnek és a nagy tőkeerejű vállalkozás 'megveszi a piacot” - áll a jogszabály indoklásában.

„A teljesen szabad versenyben már megerősödött, tőkeerős hálózatok folyamatosan bővülnek és egyre több kisbolt zár be. Ezzel egyidejűleg nő a munkanélküliség, mivel a diszkontokban és hipermarketekben magasabb termelékenységgel és kevesebb élőmunka ráfordításával kell számolni, tekintettel a szolgáltatás gyengébb színvonalára” - olvasható a javaslat általános indoklásában. „Ahhoz, hogy hatékonyan, de az EU előírásokat tiszteletben tartva védjük a hazai kis- és középvállalkozásokat, eltérő szabályokat kell alkotnunk a különböző üzlettípusokra.”

A kormány azzal is érvel, hogy a nagy forgalmat lebonyolító cégek nem nagy foglalkoztatók. A foglalkoztatás bővülése a kis- és középvállalatok révén valósulhat meg, ezek fennmaradása, illetve erősödése növelheti tartósan a foglalkoztatottságot - áll az indoklásban.