Ganz-telep: Százmillió értékű hamis áru a razzián

Ganz-telep Százmillió értékű hamis áru a razzián
Hét hatóság háromszáz főt mozgósító, ötnapos ellenőrzést tartott a Ganz-telepen. Veszélyes műszaki cikkek, romlott élelmiszerek és százmillió forintot meghaladó értékű hamis márkajelzésű ruha forgalomba hozatalát akadályozták meg – közölte a NAV sajtóirodája. A fogyasztóvédők húszféle veszélyes terméket vontak ki a forgalomból, az Élelmiszerlánc-biztonsági Igazgatóság munkatársai pedig fél tonna lejárt, sok esetben bűzlő élelmiszert találtak.

 

A távol-keleti eredetű könnyűipari áruk hazai központi elosztójának számító területen folyamatosak a hatósági ellenőrzések.

A legutóbbi akcióban a budapesti Kormányhivatal munkavédelmi és munkaügyi szakhatóságán túl részt vett a rendőrség is. Hozzájuk csatlakoztak a NAV bevetési járőrei, akik folyamatosan ellenőrizték a ki- és belépő forgalmat, valamint a szállítmányok papírjait. Öt nap alatt csaknem ezer embert igazoltattak és hétszáz gépjárművet vizsgáltak át.

Az egyik ellenőrzésen a NAV járőrei 100 millió forintot meghaladó értékű, főleg népszerű világmárkák hamis jelzésű utánzataira bukkantak. Az árukészletet a helyszínen lefoglalták, az ügyben büntetőeljárás indul. Az adóellenőrök elsősorban az igazolatlan eredetű áruk felkutatására és a fekete foglalkoztatásra koncentráltak. A kereskedők döntő többsége a helyszínen nem tudta igazolni a legális beszerzést, ők további vizsgálatra számíthatnak. A revizorok az ellenőrzések mintegy kétharmadában állapították meg, hogy a telepen dolgozókat bejelentés nélkül foglakoztatják, vagy maga a munkáltató is adószám nélkül, feketén végzi tevékenységét. Az ellenőrzéseken több, adótartozást felhalmozó kereskedő is fennakadt, a végrehajtók összesen 7,5 millió forintos értékben foglaltak le készpénzt, árut, és gépjárműveket.

A Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága a helyszínen mintegy fél tonna lejárt szavatosságú, esetenként már bűzlő élelmiszert és több mint ezer romlott tojást semmisített meg, két esetben pedig azért szabott ki bírságot, mert hűtés nélkül szállítottak húsipari termékeket.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség munkatársai több mint húszféle, súlyos veszélyt jelentő termékre – főleg hosszabbítókra, rádiókra, akkumulátoros zseblámpákra, hajvágó készletre – bukkantak, amelyek lefoglalásával hozzávetőleg 600 vásárlót óvtak meg az esetleges fizikai sérülésektől és vagyoni károktól. A területen további ellenőrzések várhatók.

Fotó: MTI