Cukorka, rágó lesz a trafikban, de nehezebb újat nyitni

Cukorka, rágó lesz a trafikban, de nehezebb újat nyitni
Több terméket engednek árusítani a dohányboltosoknak a mai törvénymódosítással. Rágógumi, cukorka, mobilfeltöltő-kártya, tömegközlekedési jegy is kerülhet a polcokra. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára szerint jelenleg a szükségesnél több dohánybolt üzemel, így indokolt a számuk csökkentése. A koncessziók kiadását 3000 lakoshoz kötik a korábbi 2000 fővel szemben.

 

A társadalmi igényekkel és elvárásokkal, a dohánytermék-kiskereskedőktől kapott jelzésekkel és az elmúlt időszak gyakorlati tapasztalataival indokolta a trafiktörvény módosítását a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a parlamentben. Hegmanné Nemes Sára elmondta, hogy a javaslat a dohányboltokban forgalmazható termékkör minimális növelését kezdeményezi, miközben a korábbi kétezer főről háromezerre emeli az újabb koncessziók kiadásának feltételét.

Az mno.hu információi szerint az előterjesztés azt tartalmazta, hogy a trafikok a jövőben rágógumit, mentolos cukorkát, tömegközlekedési jegyeket és mobilfeltöltő-kártyát is árusíthatnak. Az indítvány felhatalmazza a koncessziós szerződés megkötésére jogosult minisztert vagy megbízottját, hogy közös megegyezéssel megszüntethesse a szerződéseket azokon a területeken, ahol azt a dohányboltok száma és a vásárlók hiánya ezt indokolttá teszi. Az államtitkár azt mondta, hogy a törvény hatályba lépése óta eltelt több mint egyéves időszak tapasztalatai igazolták, hogy a beszerzési csatornák szűkítésével és ellenőrzésével a dohányzás visszaszorítható. Hozzátette, hogy a forgalmi adatok alapján a boltok száma jelenleg meghaladja a piaci igényeket, ezért azok számának fokozatos csökkentése indokolt.