Dupla fizetés a vasárnapi munkáért

Dupla fizetés a vasárnapi munkáért
Dupla pénz járna a vasárnapi munkavégzésért. A kormány hosszú távú célja, hogy senkit ne lehessen vasárnap dolgoztatni. Elsőként a kereskedelemben írják elő, hogy havonta csak kétszer lehet beosztani a dolgozókat vasárnap és akkor is csak dupla pénzért. Franciaországban éppen ellentétes folyamat zajlik, ott emelnék a vasárnap nyitva tartó egységek számát, hogy élénküljön a kereskedelem.

A munka törvénykönyvének módosítását kezdeményezi a Fidesz, hogy vasárnapi munkavégzés esetén százszázalékos bérpótlék járjon a munkavállalóknak, és egy hónapban legfeljebb két vasárnap lehessen őket dolgoztatni - közölte Rogán Antal, a kormánypárt frakcióvezetője. Céljuk, hogy vasárnap senkit se lehessen dolgoztatni Magyarországon. Ennek megvalósítását a kereskedelemben lehet elkezdeni, azonban ezt szeretnénk elérni mindenhol, ami 10-15 évbe is telhet, de az első lépést meg kell tenni − mondta.

Az eredetileg a KDNP által javasolt, vasárnapi zárva tartásról szóló törvényjavaslatról Rogán Antal kifejtette, az általa vezetett gazdasági bizottság támogatta azt a fideszes módosító indítványt, amely szerint az üzletek a hét utolsó napján csak az adventi időszakban és az év egy szabadon választott vasárnapján lehetnek majd nyitva. A többi vasárnapon csak a 200 négyzetméter alapterületnél kisebb, családi üzletek lehetnek majd nyitva, ha nem dolgoztatnak munkavállalót, csak a családtagok tevékenykednek. A trafikok közül is csak a családi alapon működők tarthatnak nyitva vasárnaponként.

Franciaországban éppen ellentétes tendencia zajlik. Évi öt helyett tizenkétszer lehetnének nyitva vasárnap az üzletek a kormány javaslata szerint. A javaslat azt is megengedné, hogy a turista-övezetekben éjfélig nyitva legyenek a boltok. A felmérések szerint a franciák többsége támogatja a változásokat.