Negyedével nőhet az online kiskereskedelem

Negyedével nőhet az online kiskereskedelem
Várhatóan a 266 milliárd forintot is eléri idén Magyarországon az interneten keresztül lebonyolított kiskereskedelmi forgalom, ami 22,5 százalékkal haladja meg a tavalyi értéket − derül ki az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. felméréséből, amelynek eredményeit a cég  hétfőn juttatta el az MTI-hez. A várható vasárnapi üzletbezárások is az e-kereskedők malmára hajthatják a vizet.

Tavaly 217 milliárd forintot tett ki az online kiskereskedelem, ami a teljes magyarországi kiskereskedelmi forgalom 3,1 százaléka - írja az eNET. A szakértők a 2014-2018-as időszakra további, gyorsuló ütemű növekedést várnak.

A közlemény szerint 2014-ben is több új, nagy szereplő jelent meg a piacon, amelyek jelentős forgalmat bonyolítanak le. Emellett a vásárlási szokások átalakulása, az internetes vásárlásba vetett bizalom fokozódása is szerepet játszik az erőteljesebb növekedésben.

Az online kiskereskedelemben a 2014-es év egyik legnagyobb eseményének a magyarországi webáruházak Fekete Péntek keretében meghirdetett akciói számítottak − írja az eNET, hozzátéve: csak ezekhez kötődően körülbelül 2,3-2,7 milliárd forintos forgalmat generáltak a webáruházak.

A várhatóan 2015 márciusától bevezetendő vasárnapi zárva tartás esetében kulcskérdés, hogy tudnak-e ebből profitálni az e-kereskedők és magukhoz tudják-e csábítani a vasárnapi vásárlókat − olvasható a tájékoztatásban.