Szigorodik a törvény, füstölöghetnek a dohány-nagykereskedők

Szigorodik a törvény, füstölöghetnek a dohány-nagykereskedők
Kizárólag állami, vagy azzal szerződésben álló ellátóktól vásárolhatnak dohányterméket jövő szeptembertől a trafikok a parlament tegnapi döntése értelmében, amivel a kétharmados többséget igénylő sarkalatos törvények közé is emelték a törvénymódosítást. A fejlesztési miniszter indoklása szerint a dohánytermék-nagykereskedők folytathatják tevékenységüket, de dohányterméket trafikoknak nem, csak kiskereskedelmi ellátóknak árulhatnak. Emelkedik a jövedéki adó is – írta az MTI.

Az Országgyűlés úgy döntött, hogy a trafikok kizárólag állami, vagy azzal szerződésben álló dohány-kiskereskedelmi ellátóktól vásárolhatnak dohányterméket a jövő év szeptemberétől. A Ház a változtatással egyben a kétharmados többséget igénylő sarkalatos törvények közé is emelte a jogszabályt.

Seszták Miklós fejlesztési miniszter az elfogadott javaslat indoklásában hangsúlyozta, a dohány-nagykereskedők folytathatják tevékenységüket, vagyis a dohánytermékek megrendelésekor javaslatot tehetnek a trafikoknak, de nekik nem adhatnak el, csak a kiskereskedelmi ellátóknak. Amennyiben a dohány-kiskereskedelmi ellátási feladatokat az állam maga látja el, akkor a miniszter erre 100 százalékos állami tulajdonban lévő zártkörűen működő részvénytársaságot alapít.

Lehetőség lesz ugyanakkor arra is, hogy az állam ezt a feladatot ne maga lássa el, hanem nyilvános koncessziós pályázat útján szerződést kössön rá. A törvény ugyanakkor a nyilvános koncessziós pályázat kihagyását is lehetővé teszi, amennyiben a szerződést úgynevezett megbízható dohánykereskedő személlyel, vagy az ő többségi tulajdonában álló társasággal kötik. Ide olyan társaságok tartozhatnak, amelyeknek 2005 óta nincs félmillió forintot meghaladó adóhátralékuk, illetve nem indult ellenük legalább ugyanakkora értékben végrehajtási eljárás. További kritérium, hogy működésük során egyszer sem kaptak húszmillió forintot meghaladó bírságot, valamint legalább 15 éve folytatják a dohánytermékek nagykereskedelmét.

Seszták Miklós a változtatásokat azzal indokolta, hogy a trafikok a nagykereskedők „kereskedelmi kényszerítő eszközei” miatt nem tudnak befolyástól mentesen, a piaci és a fogyasztói érdekeknek megfelelően működni.

A parlament ezzel egy időben két lépésben növelte a dohánytermékek jövedéki adóját. Áprilistól a cigarettára 15 700 forint ezer darabonként és a kiskereskedelmi eladási ár 25 százaléka, de legalább 28 000 forint ezer darabonként. A piaci várakozások szerint ez az emelés 60-80 forinttal drágítja majd egy doboz cigaretta árát. A szivarra, a szivarkára a kiskereskedelmi ár az első lépésben az eladási ár 28,5 százaléka, a finomra vágott fogyasztási dohányra 14 000 forint kilogrammonként, az egyéb fogyasztási dohányra 14 000 forint kilogrammonként. A második lépésben az adó mértéke júliustól a szivarra, a szivarkára a kiskereskedelmi eladási ár 14 százaléka, de legalább 4000 forint lesz ezer darabonként.