Ötvenezret ad az állam a kasszacseréhez

Ötvenezer forintos támogatást ad az állam a pénztárgépek cseréjéhez az arra jogosult vállalkozóknak. Kizárólag az a vállalkozás kaphat kompenzációt, amelyik árbevétele nem éri el az évi 500 millió forintot. Egy cégnek, vállalkozónak legfeljebb öt kasszára jár a segítség.

Kormánydöntés született szerdán arról, milyen kompenzációval segít a kabinet az online összeköttetés megvalósításában – közölte Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter. Ez történhet úgy, hogy a meglévő pénztárgépeket egészítik ki olyan technikai eszközzel, amely lehetővé teszi a NAV-bekötést, vagy új pénztárgépet szerez be a vállalkozó. A miniszter elmondta, az érintett vállalkozók, vállalkozások száma eléri a 180 ezret. A kormány arról is határozott, hogy vállalkozásonként maximum 5 pénztárgép bekötését támogatják – írta az MTI.

Az igénylés módja

A vállalkozó kitölt egy adatlapot, amelyben a NAV-nak jelzi igényét az ötvenezer forintos támogatásra. A NAV megvizsgálja az adatlapot, és kiad erről egy igazolást a vállalkozónak, ami egy kódszámot tartalmaz. Ezzel a vállalkozó felkeresi a pénztárgépet értékesítő céget, és az igazolással vásárolja meg az új gépet, a csökkentett áron. Ezután a forgalmazónak kell valójában a NAV-hoz fordulnia a támogatás folyósításáért. Visszatérítési igényeket október 31-ig lehet benyújtani, és november 15-ig lehet a támogatást igénybe venni.

Támogatást kizáró okok

  • 500 millió forint feletti éves árbevétel
  • Adótartozás
  • Csőd- vagy felszámolási eljárás
  • Feketemunkás alkalmazása