Mostantól igényelhető az állami kasszatámogatás

Megjelent a Magyar Közlönyben az erre vonatkozó rendelet, így már igényelhető pénztárgépenként 50 ezer forint vissza nem térítendő támogatás a kasszacseréhez. Legkésőbb december 15-ig lehet benyújtani a NAV felé az igényt, így azok sem maradnak le, akik az utolsó pillanatra hagyják a váltást. Ahogyan korábban is jelezte a kormány, csak a kisebb vállalkozásoknak ad támogatást, egymillió forint feletti adótartozás pedig kizáró ok. A rendelet értelmében a forgalmazók hitelezik meg a támogatás összegét, és ők igénylik vissza a NAV-tól.

Nem tartalmaz különösebb meglepetést a Magyar Közlönyben közzétett rendelet, szinte szó szerint az szerepel benne, amit korábban már bejelentettek. Az üzemeltető akkor jogosult a támogatásra, ha a 2011-es adóévben legfeljebb 500 millió forint nettó árbevétele volt. Azok is igényelhetik a segítséget, akiknek még nincs lezárt pénzügyi évük, vagyis 2012. január 1-jét követően kezdték meg a tevékenységüket. Ez jó hír a trafikpályázat nyertesei számára, közülük ugyanis sokan kezdő vállalkozók.

További feltétel, hogy a kérelmező a dokumentum benyújtásának időpontjában rendelkezzen adószámmal, nem állhat adószám-felfüggesztés, végelszámolás, felszámolás, csőd- vagy kényszertörlési eljárás hatálya alatt. Bár korábban úgy hangzott, hogy teljesen kizárják a támogatottak köréből azokat, akiknek adótartozásuk van, a most megjelent rendelet valamivel engedékenyebb. Az nem kaphat támogatást, akinek egymillió forintot meghaladó adó- és vámtartozása van (kivéve, ha arra az állami adó- és vámhatóság részletfizetést vagy fizetési halasztást engedélyezett). További feltétel, hogy nem lehet munkáltatóként, kifizetőként levont adónemben 10 ezer forintot meghaladó tartozása.

A támogatást űrlapon lehet igényelni a NAV-tól. A kérelem benyújtásának határideje 2013. december 15. A hatóság 5-8 napon belül dönt a kérelem befogadásáról vagy elutasításáról, majd megküldi az üzemeltetőnek – pénztárgépenként – a támogatás igénylésére jogosító egyedi kódot, amely egyben a kassza üzembe helyezési kódja is, valamint közli a támogatás összegét. Az üzemeltetőnek a támogatás igénylésére jogosító egyedi kódot a pénztárgép beszerzésekor kell átadnia az eladónak, legkésőbb 2013. december 31-ig. A támogatást a forgalmazó legkésőbb 2014. január 31-ig igényelheti vissza.