Beavatkozik a minisztérium, ha bukna a támogatás

Megteszi a szükséges intézkedéseket a nemzetgazdasági tárca, ha az online pénztárgépek gyártásának elhúzódása miatt a hazai kisvállalkozók elesnének az állami támogatástól. Pankucsi Zoltán helyettes államtitkár az MTI-nek elmondta, a piacra bízták a fejlesztéseket, és az átállás nem az eredetileg tervezett ütemben halad.

Pankucsi Zoltán, a nemzetgazdasági tárca adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára az MTI kérdésére elmondta, nem tartanák helyesnek, ha a gyártás csúszása miatt a hazai kisvállalkozók elesnének a pénztárgépvásárláshoz nyújtott állami támogatástól. Az átállás sajnos nem az eredetileg tervezett ütemben halad, mert a kormány a piacra bízta a gyártói fejlesztések megvalósítását, a piac pedig ennyit tudott teljesíteni.

Emlékeztetett rá, hogy az online adatkapcsolatra képes pénztárgépek cseréjéhez az érintett vállalkozások az adóhivataltól 50 ezer forintos gépenkénti támogatást igényelhetnek, ha azt december 31-ig üzembe is helyezik.

Mára elértük, hogy sorban jönnek ki az újabb és újabb engedélyezett pénztárgépek, azonban a piac késedelme ahhoz vezetett, hogy a pénztárgéphasználatra kötelezettek nem tudták az előírt határidőre lecserélni a kasszájukat. Ha veszélybe kerül a pénztárgépek cseréjéhez adott támogatások kihasználása, a Nemzetgazdasági Minisztérium megteszi a szükséges intézkedéseket – erősítette meg a vezető.