Vámos György határidőt hosszabbítana

Vámos György határidőt hosszabbítana
Holnap lejár az onlinekasszák 50 ezer forintos állami támogatására kijelölt határidő. Több tízezer kiskereskedő járhat rosszul, hiszen csak hozzávetőleg 50 ezer darab online pénztárgépet helyeztek üzembe, ebből mintegy 100 ezer darab pénztárgép után járna az állami támogatás. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a határidő módosítását szeretné elérni.

A kasszacsere döntő részben 2014. első feléig megtörténhet, de jó néhány kereskedőé átcsúszhat a harmadik negyedévre is – nyilatkozta az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Népszavának. Vámos György szerint a február 28-i támogatási határidőt meg kellene hosszabbítani.

Sok kereskedő nem tudja üzembe helyezni addig a pénztárgépét, hiszen akik a visszavont SAM4S és S&E kasszákból rendeltek, azoknak esélyük sem volt, hogy az újonnan megrendelt pénztárgépeket megkapják. A többi forgalmazó ügyfelei között is vannak, akiknek későbbi időpontra vállalták a szállítást.

Kenéz Tünde, az Online Pénztárgépre Kötelezettek Oldalának tagja elmondta a lapnak, hogy még a gazdasági tárca szerint is legalább 1-2 hónap szükséges az átálláshoz, vagyis elismerték: a február végi határidő nem tartható. A vállalkozó elmondta azt is, hogy eddig hiába jelezték, hogy azok is kicsúszhatnak a határidőből, akik olyan kasszát rendeltek, amelynek az engedélyét a hatóság nem vonta vissza, és a gyártó, valamint a forgalmazó is eleve áprilisra, májusra vállalta a szállítást.

Sem a szaktárcáktól, sem az engedélyezési hivataltól, sem az adóhatóságtól, de még a kereskedelmi és iparkamarától sem kaptak visszajelzést arról, mitévők legyenek, ezért az érintett kereskedők közül sokan úgy döntöttek, önálló érdekvédelmi szervezetet alakítanak.