Áfacsalók elleni fellépést sürgetnek az EU-ban

Kétszer annyi áfát csalnak el évente az Európai Unióban, mint Magyarország teljes GDP-je. Hazánkban 2012-ben háromszázmilliárd forintnál nagyobb kár érte a költségvetést az áfával összefüggő visszaélések miatt – írja a Magyar Hírlap. A Mazars könyvvizsgáló és adótanácsadó cég szerint a fordítottá áfa rendszerének kiterjesztése hatékony védekezés lehetne.

Magyarországon az áfacsalások összege elérte az egymilliárd eurót 2012-ben. Az Európai Unió országaiban évente annyi veszteség származik ebből a bűncselekményből, amennyi hazánk GDP-jének duplája. A probléma megoldása ezért kiemelt jelentőségű. A Mazars könyvvizsgáló szerint hatékony védelem lehetne a fordított áfa rendszerének kiterjesztése. Ennek előnye, hogy nem az eladó, vagy a szolgáltatást nyújtó fizeti az áfát, hanem a vásárló. Az eladó nem tüntet fel áfát a számlán, vagyis nem tud eltűnni a visszaigényelt összeggel két befizetési periódus között.

Adócsalásra ad alkalmat az is, hogy az országból kivitt áruk után nem kell megfizetni az áfát. Ha az eladó színleg kiviszi az országból az árut, de valójában itthon értékesíti adómentesen, akkor csalást követ el. Sok esetben nem is a forgalmazó, hanem a vásárlója követ el adócsalást, mégis az eladónak kell figyelnie arra, hogy ha külföldi értékesítésre írtak alá megállapodást, akkor az árut ne itthon értékesítsék. Ha az eladó nem elég körültekintő, akkor a hatóság rajta követelheti a 27 százalékos forgalmi adót.

A legjelentősebb csalások úgy történnek, hogy több cég láncolatán, országokon át utaztatva tűnik el valahol az áru. Ezek kiszűrésére, vagy legalábbis az esetszám csökkentésére csak úgy van lehetőség, ha a tagállamok adóhatóságai szorosan együttműködnek.